Връзки за достъпност

Извънредни новини

Медиите вече няма да публикуват социологически проучвания в изборния ден във Фейсбук


Европейските избори са на 26 май
Европейските избори са на 26 май

Медиите няма да имат право да разгласяват резултати от социологически проучвания чрез страниците си в социалните мрежи по време на изборния ден, съобщи „Дневник“. Това стана ясно дни преди европейските избори, които ще се проведат на 26 май.

Промяната е приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Обединени патриоти“ при гласуването на измененията на Изборния кодекс през февруари и то в противоречие с решението на правната комисия на парламента.

Предложението е направено между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс от депутата от НФСБ Христиан Митев. То е отхвърлено от народните представители в правната комисия. На същото заседание депутатите приемат предложението на Диана Саватева от ГЕРБ забраната за публикуване на данни от социологически проучвания в изборния ден да отпадне изцяло. Мотивът им е, че тя така или иначе не се спазва и успешно се заобикаля.

Часове по-късно започва гласуването на промените в пленарна зала без да има готов доклад от заседанието на комисията. В представения по-късно документ е записано, че предложението на Митев е било прието. Междувременно депутатите от комисията се оттеглят на извънредно заседание, при което е решено предложението на Саватева да отпадне.

Така се стига до разширяването на забраната медии да публикуват резултати от социологически проучвания по време на изборния ден.

Според „Дневник“ от от Централната избирателна комисия (ЦИК) също не са били наясно с промените. Пред изданието от институцията обясняват, че ще санкционират медии само ако в публикация в социалните мрежи има линк към материал на сайта на медията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG