Връзки за достъпност

Извънредни новини

Манол Пейков, според когото словото винаги вълнува


Издателят Манол Пейков
Издателят Манол Пейков

„Словото винаги вълнува. Сменя се „медията“ - разкази около огъня, печатна книга, радио, телевизия, интернет - но източникът е един и същ. Ние, нашият ум и душа”. Думите са на издателя Манол Пейков и ги произнася в навечерието на 24 май пред Свободна Европа.

За себе си казва, че издава само неща, които го вълнуват и които смята за важни. „Ако не се продават – остава удоволствието от самия акт на публикуване. Ако се продават – удоволствието е двойно“, допълва Пейков.

Той е управляващ собственик на едно от най-успешните български издателства „Жанет 45“. В литературните среди е познат и като преводач от английски. Собственик е и на звукозаписното студио „Пекарната“ в София.

През 2001 г. издава авторски албум с песни под заглавието „Без и със“. Превежда, най-вече поезия („Балада за Стария моряк” от С. Т. Колридж, за която взема награда „Пловдив“ за художествен превод; „сърцето ти нося (в сърцето си го нося)“ от Е.Е. Къмингс, удостоена със специална награда на Съюза на преводачите в България, 2015 и награда „Хр. Г. Данов“, 2016).

Издателят е в основата на гостуването на съвременни писатели в България като Етгар Керет, Дейв Егърс, Йон Калман Стефансон, Давид Албахари и Тайе Селаси. Под знака на "Жанет 45" Манол Пейков пое и издаването на просъществувалата няколко години българска версия на престижното литературно списание Granta.

За последните осем години е организирал над 30 турнета с водещи чуждестранни автори. Издадените от него книги са носители на редица награди.

„Да си издател? Вълнуващо е. Защото имаш свобода на избора. И можеш да заявиш себе си чрез този избор“, казва за себе си, разсъждавайки над работата си.

„През соца в България е имало 27 издателства - 25 в София, едно в Пловдив, едно във Варна. Това е. Днес са над 1200. Над 1000 от тях издават между 1 и 10 книги годишно. Което ще рече, че са много мънички. И работят не заради парите, а заради смисъла“, разказва Пейков. Като според него „те са хлябът и солта на книгоиздателския пейзаж“. „Удивително е, че в страната с най-евтините книги и с най-високото ДДС в ЕС (след Дания) има толкова много издатели-ентусиасти“, допълва той.

Според него дори една книга да достигне до 100-200 души е ценно, защото това може и да е обещание, че с времето ще си проправи път.

За едно от най-големите предизвикателства в своята работа смята умението да не изоставяш нещо, в което истински вярваш, дори когато, въпреки сериозната инвестиция на време и пари, не успяваш да намериш достатъчно съмишленици.

И все пак твърди, че „никак не може да си представи как живеят хора, които издават неща, които не харесват и то само заради печалбата“.

Манол Пейков е роден и живее в Пловдив. Завършва езикова гимназия в града, а в последствие Американския университет в България. Създател е на културно-информационния гид „Програмата Пловдив Инфо“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG