Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тимерманс начело в Холандия. Победа за проевропейските партии и провал за националистите


Победителят на изборите в Холандия Франс Тимерманс
Победителят на изборите в Холандия Франс Тимерманс

Партията на Труда (PvdA) на вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс печели най-много места на изборите за европейски парламент в Холандия, показват първоначалните данни от екзитпол. Партията на Тимерманс, който е кандидатът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) за нов председател на Европейската комисия (ЕК), печели 18 % от гласовете, съобщава Ройтерс.

„Надявам се този резултат да даде попътен вятър за много други социалдемократи в Европа“, каза Тимерманс след оповестяването на първите резултати.

Анализатори коментират, че този резултат е изненадващ, тъй като предварителните данни сочеха като възможен победител националистите от новосформираната партия Форум за демокрация на популиста Тиери Боде. Те обаче получават едва 11 % от гласовете, което им отрежда четвъртото място в изборите и трима представители в Европейския парламент.

На второ място с 15 % от гласовете са консерваторите от Народната партия за свобода и демокрация (VVD), член на либералите от ALDE, оглавявана от премиера Марк Рюте, а трети са християндемократите от CDA, членове на Еворoпейската народна партия (ЕНП) с 13 % от гласовете.

В Европейския парламент свои представители ще изпратят и зелените, които получават 10 %, Християнският съюз, който има 8 %, либералите от D66, Партията на свободата (PVV) и партията 50 +, защитаваща интересите на пенсионерите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG