Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Безобразието се превръща в традиция“. Политици поведоха шествието за 24 май


Политици водят шествието за 24 май в София
Политици водят шествието за 24 май в София

Ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков разкритикува политиците, които застанаха най-отпред на шествието за 24 май в София. Празничното шествие започна от Ларгото и продължи до паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Народната библиотека.

„Коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция“, каза проф. Герджиков по време на академичното тържество на университета, предаде БТА.

Начело на шествието бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите Екатерина Захариева и Боил Банов, както и председателят на БСП Корнелия Нинова.

Проф. Анастас Герджиков напомни, че миналата година се е случило същото и че традицията повелява шествието да бъде водено от българското духовенство. Ректорът каза, че цяла година и мислил защо е така и стигнал до извода, че политиците не са злонамерени.

„Повечето от политиците преди това никога не са участвали в шествието и затова не знаят какъв е неговият ред - винаги най-отпред върви българското духовенство, след него са представителите на научните, образователните и културните институции, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник“.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков
Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков

„Може да симулираш интелект, но не можеш да симулираш духовност. Затова днешният празник е толкова ценен, всички усещаме дълбоко в себе си, че културата и духовността са най-човешкото - това, което не може да ни се даде наготово или да ни се отнеме насила“, продължи проф. Герджиков.

Бъдещето на съществуващите професии е неясно, посочи той и допълни, че в тази ситуация му се струва недалновидно желанието на някои работодатели да получат от образователната система готови работници, обучени да извършват конкретна работа.

Машината, която умеят да управляват, след няколко години ще изчезне, а много е вероятно след нея да изчезне и цялата индустрия, от която е част тя, каза проф. Герджиков и допълни, че по същата причина трябва добре да се обмисли и професионалното и дуалното образование, за да не остави възпитаниците му без работа, а производството без квалифицирани кадри.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG