Връзки за достъпност

Извънредни новини

Часове преди вота не всички машини за гласуване са доставени


Така изглеждат машините за гласуване.
Така изглеждат машините за гласуване.

Часове преди началото на изборния ден не всички машини за гласуване са доставени в избирателните секции, стана ясно след среща на представители на МВР, ЦИК и фирмата доставчик. Проблмите обаче са единични, твърдят властите, цитирани от БНР.

По-рано в събота доставчикът „Сиела Норма“ подаде сигнал в ЦИК за проблем с графиците на доставка на машините до секционните комисии. От фирмата твърдяха, че това е по вина на МВР.

Директорът на Главна дирекция „Полиция“ главен комисар Христо Терзийски беше категоричен, че полицията изпълнява ангажимента да охранява доставката на машините. „На много от местата вашите (на фирмата доставчик - б.р.) техници не знаеха, че сутринта като отидат в 6.00 часа и си получат машините, те смятаха, че едва ли не ще отидат в СИК-овете и изборните места, ще ги монтират и ще си заминат. Няма как да стане, при условие че не са отворени самите секции".

Директорът на фирмата доставчик Веселин Тодоров, заяви, че тя не разполага с графика, по който районните комисии предават машините на секционните. На места се налага техниците, които трябва да монтират машините, да чакват с часове.

По-рано председателят на ЦИК Стефка Стоева съобщи, че институцията е получила сигнал от „Сиела Норма“, че „почти всички техници са „арестувани“ и чакат“ и че „ще пропадне инсталирането“.

В община Костенец няма да бъдат доставени 2 от машините за гласуване, съобщи още БНР. Причината е липсата на техник, който да ги монтира. В 24-ти РИК София е доставена една машина по-малко, съобщиха от ЦИК.

Според последните поправки в Изборния кодекс, приети през февруари, на европейския избор в изборателните секции в страната трябва да има 3000 машини за гласуване, а гражданите ще могат да избират дали да гласуват с хартиена бюлетина или машинно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG