Връзки за достъпност

Извънредни новини

Правителството предлага партиите да върнат част от субсидиите си


Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че надплатените субсидии са заради формулировка в закона.
Миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви, че надплатените субсидии са заради формулировка в закона.

Седмица след като „Шоуто на Слави“ съобщи, че партиите, които имат право на държавна субсидия, са взели по 13,23 лв. на глас вместо по 11 лв., както предвижда законът, кабинетът обяви, че ще прецизира правилата със задна дата. Това ще се случи с промени в Закона за политическите партии (ЗПП), които Министерският съвет ще внесе.

Те предвиждат формациите да върнат надплатените субсидиии от май 2016 г. Очаква се общата сума на върнатите пари да бъде 18,6 млн. лева.

Според информацията на „Шоуто на Слави“, политическите партии са получили над 6,5 млн. лева повече през 2018 г., отколкото им се полага според броя на гласовете. Тези пари са разпределени между партиите и така се оказва, че те получават държавна субсидия в размер на 13,23 лева на глас.

След това финансовият министър Владислав Горанов обясни, че причината е формулировка в закона, в резултат на която между спечелилите над 1% партии и коалиции се разпределят и гласовете за политически формации с по-малка подкрепа и така сумата се увеличава.

Законопроектът предвижда това да се промени, а планираните по централния бюджет за съответната година разходи да бъдат прогнозни. „В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства като общият размер на субсидията ще е с 6.5 млн. лв. по-малък“, се казва в съобщението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG