Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нинова стартира процедура за председателски избор в БСП, партията се връща в парламента


Kornelia Ninova

Заради загубата на европейските избори лидерът на БСП Корнелия Нинова ще предложи да бъде започната процедура за избор на председател на партията. Това обяви тя в първата си публична изява ден след вота.

Нинова подчерта, че не е подала оставка, а предложението за избор на нов лидер е на цялото ръководство. „Отговорността е солидарна“, коментира лидерът на БСП, а от думите й стана ясно, че идеята й е за промяна и в ръководствата на местните структури.

В изказването си пред журналистите Нинова нито веднъж не спомена свикване на Конгреса на БСП, който според новия устав от 2017 година може да прави промени в Националниия съвет на партията. Съпартийците ѝ предполагат, че причината е възможността устава на формацията да бъде променен, а тя самата - бламирана. В първоначалните планове на лидерката на левицата все пак обаче е фигурирал и пълен отчетно-изборен цикъл, който включва и свикването на Конгрес.

Настоящият план, обяснен на пресконференцията в понеделник, е първо общинските структури да анализират представянето на евровота и да си изберат нови ръководства. След това същото да стане на областно равнище и накрая да се проведе битката за лидерския пост по новите правила.

Нинова уточни, че не е в оставка, защото още няма нито правила, нито график за избор на нов председател. Тя ще се оттегли след стартирането на процедурата, за да може да участва в битката.

"Ще се явя на изборите и ще участвам като останалите кандидати", декларира тя.

"Не можете да считате, че от днес съм председател в оставка. Трябва утре да се събере Националният съвет, да се изготвят правила и процедури. Едва след това ще се оттегля, за да съм наравно с останалите кандидати", обясни Нинова.

БСП се връща в парламента

Нинова освен това съобщи, че ще предложи и БСП да се върне в парламента, където червените не са стъпвали от средата на февруари. Влизайки отново в Народното събрание, БСП ще внесе отново закона за КПКОНПИ, както и промени в закона за правомощията на главния прокурор.

По-рано Нинова твърдеше, че ще се върнат в Народното събрание само след предсрочни избори, каквито тя се надяваше да предизвика при победа на евровота.

Станишев пренарежда листата на левицата

Междувременно стана ясно, че по предварителна информация водачът на евролистата на БСП Елена Йончева има най-много получени преференции на изборите в неделя. На второ място е лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който бе на пето място в подредбата на Националния съвет, при положение, че редът предложен от Нинова първоначално го изключваше.

Не е изключено в листата да настъпят и още промени, тъй като значителен брой преференции имат Велизар Енчев и Деница Златева.

Очаква се Централната избирателна комисия да обяви мандатите и преференциите до 31 май.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG