Връзки за достъпност

Извънредни новини

Предпоследно: ВМРО взема втори депутат за сметка на ГЕРБ.  Изпраща в ЕП и Андрей Слабаков


Андрей Слабаков
Андрей Слабаков

Вместо седем евродепутати, както се очакваше, ГЕРБ най-вероятно ще изпрати в Европарламента шестима души. За сметка на тяхната намаляваща бройка, с един ще се увеличат представителите в Брюксел на ВМРО, които имат най-голям остатък при разпределението на мандатите. Това обясниха неофициално от ЦИК пред Свободна Европа. Информацията бе потвърдена и от централите на ГЕРБ и техните коалиционни партньори.

Ако новото разпределение е окончателно, ГЕРБ ще имат шестима евродепутати, БСП – петима, ДПС – трима, ВМРО – двама, а Демократична България - един.

Заради неочаквания обрат от ЦИК забавиха обявяването на окончателните резултати. Официалната версия, която съобщават говорителите на комисията, е, че забавени протоколи от Враца и Русе са спънали работата им. Неофициално обаче членове на ЦИК потвърдиха, че „въртележката в мандатите“ е създала проблеми. „Няма как ВМРО да останат с един депутат, а единствените, от които могат да вземат са ГЕРБ. Прегледахме всички възможности и не установихме друга опция“, твърдят от ЦИК.

Информацията бе потвърдена и от ВМРО. Според тяхна информация вторият човек след водача Ангел Джамбазки обаче няма да бъде поставеният след него в листата Юлиян Ангелов. Заради преференциално гласуване в Европараламента ще бъде изпратен режисьорът Андрей Слабаков.

По време на предизборната кампания Слабаков обеща, че ако бъде избран, ще предложи европейски "закон", предвиждащ лишаване от свобода на родителите, които не пращат децата си на училище. Слабаков заяви, че 17-те български евродепутати не трябвада се делят по политически семейства, а да бъдат единни, за да защитават националния интерес в Европейския парламент.

Първоначално от ГЕРБ обясняваха, че е възможно при такова стечение на обстоятелствата от евролистата да изпадне коалиционният партньор – СДС, чийто представител Александър Йорданов е шести в листата. Причината, която посочваха от формацията е, че седмата – Лиляна Павлова има значително количество преференции, с които размества подредбата. „Оказва се обаче, че няколкостотин предпочитания за Павлова не достигат и тя остава извън Европарламента“, казаха от ГЕРБ пред Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG