Връзки за достъпност

Извънредни новини

Меркел срещу Макрон за избора на нов председател на Европейската комисия


Еманюел Макрон и Ангела Меркел са на различни мнения затова как да бъде избран председател на ЕК
Еманюел Макрон и Ангела Меркел са на различни мнения затова как да бъде избран председател на ЕК

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че страната й иска следващият председател на Европейската комисия да бъде водещият кандидат на партията победител, което означава поста да заеме Манфред Вебер от Европейската народна партия (ЕНП). Френският президент Еманюел Макрон е на различно мнение и не смята, че този принцип трябва да се прилага автоматично, предаде Ройтерс.

„Европейският парламент ще се събере в началото на юни и, естествено, е желателно по това време да имаме номинация от Европейския съвет“, заяви Меркел, добавяйки, че нейната партия, Християндемократически съюз, и партньорите им от управляващата коалиция, социалдемократите, подкрепят механизма на „шпиценкадидат“ – избирането на лидера на партията победител в изборите.

Еманюел Макрон също се обяви за бързо решение за нов лидер на ЕК, но както много пъти заяви в месеците преди евровота, според него, въпреки че е легитимен, принципът на „шпиценкандидат“ не трябва да бъде прилаган. Според френския президент решението трябва да отразява резултатите от изборите и да бъде взето с участието на парламентарната група, към която неговата „Република напред“ се присъедини – Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ).

Подобно мнение изказа и председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофстад, който заяви, че не се обвързва с водещите кандидати при определянето на следващия председател на ЕК. Според него новото равновесие на силите изисква кандидат, който да може да изгради устойчиво надпартийно мнозинство.

Групата на Зелените, както и ЕНП, подкрепят тезата, че ЕК трябва да бъде оглавена от някой от предварително обявените водещи кандидати. Според Европейските консерватори и реформисти е необходимо комисията да бъде оглавена от личност с голям управленски опит.

Днес държавните и правителствени ръководители от страните членки на ЕС се събират на извънредно заседание в Брюксел, където ще обсъдят резултатите от изборите и се очаква основна тема да бъде изборът на нов председател на ЕК, както и кой да заеме останалите ключови постове в европейските институции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG