Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ядрото на европейския банков надзор. Кои са кандидатите да оглавят ЕЦБ


Сградата на Европейската централна банка във Франкфурт на Майн, Германия
Сградата на Европейската централна банка във Франкфурт на Майн, Германия

Една от основните теми, които се очаква да бъдат обсъдени на двудневната среща на високо равнище в Брюксел след края на европейските избори е надпреварата за следващ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Марио Драги
Марио Драги

Италианецът Марио Драги, който през 2011 г. оглави централната банка на 19-те държави от ЕС, приели еврото, ще оваканти поста в края на октомври. Кандидатите за негов наследник са общо шестима, обобщава Франс прес.

Йенс Вайдман

Президентът на федералната банка на Германия Йенс Вайдман неотдавна бе преизбран за втори осемгодишен мандат.

Той има сериозен опит като централен банкер, но имиджът му бе силно засегнат от острото му противопоставяне на редица приоритетни мерки, взети при управлението на Драги. Сред тях бе програмата, позволила през 2012 г. да бъде овладяна кризата на суверенния дълг в еврозоната, а след това и мащабното изкупуване на дългови книжа, изпълнявана от 2015 до 2018 г.

Експерти коментират метафорично, че Германия вече е заемала президентския пост на ЕЦБ, когато французинът Жан-Клод Трише води от 2003 до 2011 г. праволинейна парична политика, която Вайдман не би отхвърлил.

Франсоа Вилроа дьо Гало

Управителят на Банк дьо Франс Франсоа Вилроа дьо Гало, заел поста през 2015 г. по предложение на бившия президент Франсоа Оланд, е привърженик на по-гъвкава и по-прагматична парична политика, съвместима с философията на Марио Драги.

Беноа Кьоре

Беноа Кьоре влезе в управителния съвет на ЕЦБ през 2011 г. и се слави като любимеца на пазарите и на специалистите по парична политика. Той изпълняваше роля на министър на външните работи на банката, разгръщайки таланта си на оратор и финеса си да анализира в безброй публични прояви.

Кристин Лагард

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард напразно декларира с твърд тон, че тя не е кандидат за никаква европейска служба. Името й редовно се споменава, когато става дума за евентуални кандидати за президентския пост на ЕЦБ, пише Франс прес.

Ерки Ликанен

Финландският социалдемократ Ерки Ликанен е бивш еврокомисар по бюджета, а след това отговаряше и за компаниите. Той бе член на управителния съвет на ЕЦБ от 2004 до 2018 г., създавайки си образ на лидер с независимо мнение.

67-годишният Ликанен е описван като човек от кариерата с профил на държавник, а това би го направило добър компромисен кандидат. Кризата на еврото сближи неговите позиции по паричната политика с отстояваните досега от Марио Драги.

Оли Рен

Вторият финландец в надпреварата Оли Рен има скромен опит като централен банкер, защото оглави банката на Финландия едва през юли миналата година.

Известният със страстта си към футбола финансист обаче често е участвал в заседания на управителния съвет на ЕЦБ като наблюдател, когато бе еврокомисар по икономическите въпроси и по-специално по време на дълговата криза.

През март, представяйки се като очевиден кандидат за поста, той настоя за дълбоко реформиране на стратегията на паричната политика на ЕЦБ. Тогава Оли Рен се мотивира с факта, че след финансовата криза условията коренно са се променили.

Управителен съвет на ЕЦБ
Управителен съвет на ЕЦБ

Основната задача на Европейската централна банка е да поддържа ценова стабилност в еврозоната, като по този начин запазва покупателната способност на единната валута. ЕЦБ е ядрото на Евросистемата и на единния надзорен механизъм за банков надзор.

Обикновено Управителният ѝ съвет заседава два пъти месечно в сградата на банката във Франкфурт на Майн, Германия. Той анализира икономическото развитие и паричната динамика и на всеки шест седмици приема решения, свързани с паричната политика.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG