Връзки за достъпност

Извънредни новини

Преговори в "пълна бойна готовност". Сърбия и Косово в поредна ескалация на напрежението


Президентът на Сърбия Александър Вучич
Президентът на Сърбия Александър Вучич

Заплетената ситуация в отношенията между Сърбия и Косово претърпя няколко обрата през последното денонощие, които доведоха до нова ескалация на напрежението между двете страни.

Сръбският президент Александър Вучич нареди във вторник сутринта всички части на сръбската армия да бъдат поставени в пълна бойна готовност заради навлизането на косовски специални части в неселеното предимно със сърби Северно Косово, съобщи Танюг.

Интензивна дипломатическа дейност

По-рано сръбското вътрешно министерство постави в пълна бойна готовност и специалните полицейски части. От кабинета на Вучич са съобщили пред Танюг, че президентът е започнал „интензивна дипломатическа дейност“ и е поискал от западните политически центрове да обуздаят Прищина.

Часове преди новината за екалацията на напрежението сръбският президент се обърна в понеделник вечерта към парламента в Белград с призив за признаването на загубата на Косово.

Трябва да признаем, че сме победени

„Трябва да признаем, че сме победени. Изгубихме територия“, заяви пред дупутатите Вучич, като добави, че трябва да бъде прекратено маменето на обществеността по въпроса.

В словото си той се опита да убеди депутатите, че страната му трябва да започне да търси начини за постигане на компромис със съседите си, въпреки че според сръбската конституция те все още са част от територията на Сърбия.

Според Вучич подобно решение може да бъде взето след референдум, защото е задължително да се разбере какво е мнението на хората по въпроса.

Повечето опозиционни партии бойкотираха заседанието на парламента в знак на протест срещу считания от тях за авторитарен стил на управление на Вучич. Според техни представители президентът само се е опитвал да създаде впечатление за търсене на споразумение с Косово с цел да се хареса на ЕС.

От 2013 г. Сърбия и Косово водят диалог под егитата на Европейския съюз с цел нормализиране на ситуацията, като условие за евентуално бъдещо членство. През ноември преговорите бяха напълно спрени, след като Косово наложи 100% мито върху всички стоки, внасяни от Сърбия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG