Връзки за достъпност

Извънредни новини

Момчил Панайотов, за когото горите и планините не са просто пейзаж


Момчил Панайотов
Момчил Панайотов

На 28 май България отбелязва Деня на парковете. В световен мащаб традицията датира от 1909 г., когато в Швеция са създадени първите девет национални парка. На територията на страната ни към днешна дата има три национални и 11 природни парка, опазени по един или друг начин от инвестиционни интереси.

Момчил Панайотов е един от хората, за които опознаването и опазването на такива диви места се е превърнало в професия и хоби. Той е доцент в катедра „Дендрология“ на Лесотехническия университет, както и председател на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС).

Активен планинар, който съчетава любовта си към горите с научния си интерес да изследва слабо повлияни от човешка дейност дървесни видове, предимно в най-високите части на планините. Доц. д-р Панайотов е правил различни проучвания на горите в резерватите "Парангалица", "Бистришко бранище" и "Беглика", както и на Витоша.

Дейността му, свързана със станалите традиционни обучения по лавинна безопасност, организирани от БАССЕС, съвпада и с интереса му към влиянието на силните ветрове, снежните навявания и лавините върху горите.

"Хората трябва да започнат да се образоват по отношение на самата природа, през която се движат. Не е достатъчно само да гледаме пейзажа, хубаво е да разбираме какво има в този пейзаж. Добре е да знаем, че горите в България са много хубави и добре запазени, особено в някои високи части на планините. В Пирин имаме уникални гори от черна и бяла мура, каквито на много малко други места и то само на Балканския полуостров, можем да видим. Това са неща, които е хубаво да знаем, защото дават допълнително богатство на нашето преживяване в планината", споделя Панайотов.

Твърдо убеден е, че "в националните и природните паркове приоритет трябва да е опазването на природата такава, каквато е, а второстепенни цели да са използването им за туризъм и други дейности".

Съветва всички, които се отправят към планините, независимо в кой сезон, да преценят много добре собствените си възможности и винаги да съобразяват плановете и маршрутите си с актуалната прогноза за времето, подготовката си и наличната екипировка.

"Никой не отива в планината с ясната идея, че търси проблем. За съжаление просто понякога се случват нещастни случаи – това е неизбежно. Разбира се, много се работи за това да не се случват. Много активности има по отношение на образование и превенция на инцидентите и определено мога да кажа, че имаме доста сериозен успех в това отношение. В България инцидентите са доста малко, особено ако сравните с Алпите, където това са масови спортове – алпинизмът, карането на ски и сноуборд извън пистите. Там има много хора, които ги практикуват, но има и много инциденти. При нас инцидентите са по един-два случая годишно. Съответно обществото не е много свикнало и когато нещо се случи, се създава много по-голям шум."

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG