Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕК препоръча начало на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания


Европейската комисия (ЕК) препоръчва на лидерите на държавите в ЕС да дадат начало на преговорите за членство на Северна Македония и Албания. Това се казва в съобщение на институцията, с което представя годишния си доклад, посветен на напредъка на Западните Балкани и Турция.

Препоръката не задължава лидерите да се съобразят и да предложат дата на която и да било от страните. Брюксел отправи такава препоръка и миналата година - както за Северна Македония, така и за Албания, а на фона на съпротивата на държави като Франция и Холандия решението бе отложено.

В съобщението се казва, че двете държави са "се възползвали от възможността и изпълнили" обещанията за реформи, особено в области, определяни като жизненоважни от Европейския съвет през юни 2018 г.

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан заяви в своето встъпително изказване пред Европейския парламент, че и двете страни са постигнали значителен напредък по отношение на реформите, поставени миналата година от Съвета на ЕС.

За укрепване на върховенството на закона и демокрацията Северна Македония е предприела мерки, свързани с исканите от Европейския съюз реформи. В промените в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност, разузнавателните служби и държавната администрация страната продължава да дава видими резултати. Подобрила се е според Хан и "културата на компромис в политическия пейзаж" заради "усилията на правителството да се обръща към всички замесени" във вземането на решения, сред тях - опозицията и гражданството общество, "по приобщаващ и прозрачен начин".

Общото етническо спокойствие, климатът за гражданските организации и работата по реформата в разузнаването бележат напредък, "умерени" обаче са резултатите в публичната администрация, особено в отчетността и усилията да се "предотврати политизацията".

В съдебната система (където все още е необходимо да се регламентира мястото на специализираната прокуратура, разследвала скандала с масовото подслушване от предишното правителство), в борбата с корупцията и организираната престъпност или свободата на изразяване обаче "нивото на подготовка" е по-ниско. Същевременно "корупцията е повсеместна в много области и остава притеснителен въпрос".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG