Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорът на "Нетинфо" разкри намеса в новините на "Гонг" и "Дарик". "Нова броудкастинг груп" отрече


Наскоро "Нова броудкастинг груп" беше купена от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев
Наскоро "Нова броудкастинг груп" беше купена от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев

Дни след като журналистите от „Дарик радио“ обявиха, че напускат спортния сайт „Гонг“ заради „първи признаци на редакционна намеса“, изпълнителният директор на „Нетинфо“ и акционер в медийната група Христо Христов огласи нови факти за намесата в политиката на няколко медии.

"Много журналисти си тръгват без да кажат нищо". Случаят с "Гонг"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

„През последните месеци виждам засилена намеса в редакторската политика на сайтовете „Гонг“, „Вести“ и „Дарик нюз“, написа той в изявление, публикувано на спортния сайт.

Сайтовете са част от медийната група „Нова броудкастинг груп“, придобита преди месеци от братята Кирил и Георги Домусчиеви.

„От няколко месеца се появи натиск за публикуване на новини, които са с доста съмнителни факти и достоверност... Когато даден редактор откаже да публикува подобен материал, над него започва да се оказва натиск наред с обвинения, че е пропуснал важна новина, която други медии са публикували (повечето пъти се цитират медии с подозрителна репутация). При повторно възпротивяване от страна на редактора, следва скорошното му напускане по „взаимно съгласие“, пише в изявлението на Христов.

По думите му, такава е ситуацията с главния редактор на „Гонг“ Николай Александров, който е бил принуден да напусне. Христов заяви също, че няма да подпише оставката на Александров и така той ще продължи да бъде на поста си.

Именно напускането на Александров беше причината спортните журналисти на „Дарик радио“ да напуснат „Гонг“, който самите те създадоха преди 12 години.

„Нова броудкастинг груп“ определи твърденията на Христов като „опит за уронване на престижа и дискредитация на медията“ с цел да се обслужат интересите на самия Христов като миноритарен собственик.

„Ръководството на „Нова броудкастинг груп“ ЕАД заявява, че изнесените от Христо Христов факти са некоректно и манипулативно представени, като се експлоатира важната за журналистическата общност и цялото общество тема за свободата на словото“, пише в позицията на групата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG