Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Саморазправа с журналист". Присъдата срещу Росен Босев и натискът върху медиите


Журналистът Росен Босев
Журналистът Росен Босев

Журналистът от в. „Капитал“ Росен Босев е осъден окончателно по наказателно дело, заведено от бившия председател на Комисията по финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев.

Решението на Софийския градски съд е произнесено на 21 май, а журналистът ще бъде глобен заради свои изказвания в ефира на Нова телевизия от 2015 г.: „Стоян Мавродиев използва КФН, за да репресира „Капитал” и „Дневник” и „Господин Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която подсъдим е Евелин Банев. Чрез свои действия той е улеснил изпирането на сума, придобита от наркотрафик“.

Казаното от Росен Босев е в контекста на глобите, наложени от КФН на фирмата издател на „Капитал“ и „Дневник“ – „Икономедия“.

„Капитал”: Аргументите в присъдата не издържат, действията по призоваването на Росен Босев бяха демонстрация на особено отношение към случая, съдия Петя Крънчева присъства в множество критични статии на Росен Босев.

Те са наложени след публикации в двете медии през 2013 г., от които става ясно, че Стоян Мавродиев е призован по искане на прокуратурата по делото срещу Евелин Банев-Брендо за пране на пари от наркотрафик, защото е заверявал документи, които са използвани за преводи на пари, предмет на обвинението. Част от глобите са отменени от съда. Нови глоби са наложени след фалита на КТБ през 2014 г. и въпросите на двете издания за отношението на регулаторите, сред които и КФН.

Тези глоби предизвикват остра обществена реакция и са отразени в годишните доклади на организации като „Репортери без граници“ и на Държавния департамент на САЩ.

Делото срещу Росен Босев е водено от съдия Петя Крънчева, която присъства в десетки статии на в. „Капитал“, и то в негативен контекст. Автор на голяма част от тях е именно Босев. Тя е и съдия по делото срещу Евелин Банев-Брендо, по което Мавродиев е свидетел. Въпреки искането на журналиста Крънчева да си направи отвод, тя не го прави и издава осъдителна присъда.

В своя позиция екипът на в. „Капитал“ изразява съмнения в безпристрастността на съдебния състав и посочва, че делото срещу Росен Босев е едно от трите дела, заведени от Стоян Мавродиев срещу журналисти от медията за сходни изказвания, но само делото срещу Босев е завършило с осъдителна присъда.

Освен това журналистът е призован с призовка за тежко престъпление и е търсен на адреси, където не живее.

„Принципно не поставяме под въпрос съдебни решения, но в случая изразяваме съмнение в безпристрастността на съда по следните причини: аргументите в присъдата не издържат, действията по призоваването на Росен Босев бяха демонстрация на особено отношение към случая, съдията - докладчик по делото и председател на съдебния състав, Петя Крънчева, присъства в множество критични статии на „Капитал” в периода 2010 - 2015 г., голямата част от тях с автор Росен Босев“, се казва в позицията на медията.

Всичко това ни кара да смятаме, че осъждането на нашия колега е злонамерен отговор за журналистическата му работа, съдебна репресия срещу свободата на изразяване.

АЕЖ: Отказът на съдия Крънчева да си направи отвод, въпреки обективното основание за съмнение в нейната безпристрастност, създава впечатление, че процесът е превърнат в средство за саморазправа.

С позиция в подкрепа на журналиста излезе и Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), в която Босев членува. Организацията изтъква, че делото е показателно за това, че представители на държавната власт могат да употребяват институции, за да накажат журналист, който е разкрил обстоятелства около личността им. АЕЖ също изразява съмнения в безпристрастността на Крънчева.

„Как може да се гарантира, че съдия, лично засегнат от работата на журналист, няма да бъде пристрастен, когато му се наложи да гледа дело срещу същия журналист?... Отказът на съдия Крънчева да си направи отвод, въпреки обективното основание за съмнение в нейната безпристрастност, създава впечатление, че процесът е превърнат в средство за саморазправа.“

Босев ще търси правата си пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, става ясно от позицията на „Капитал”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG