Връзки за достъпност

Извънредни новини

Накъде отива ГЕРБ след Цветанов


Най-вероятно в ГЕРБ няма да има "втори Цветанов".
Най-вероятно в ГЕРБ няма да има "втори Цветанов".

Часове след като бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов подаде оставка от всички партийни постове, основните лица в управляващата партия мълчат и не коментират случая. Няколко общи думи по темата каза наследничката му като председател на парламентарната група, Даниела Дариткова, която преди месец му подари маратонки "за дълъг политически маратон". Такъв обаче вече не се очертава пред Цветанов. Какво ще се случва с ГЕРБ сега?

Какви ще бъдат промените, разбира се, ще бъде решено от лидера на партията Бойко Борисов. „Каквито и да са те, ще бъдат бързи и направени в хоризонт максимум до месец“, коментират представители на ГЕРБ. Този срок е свързан с летните отпуски и започващата веднага след това кампания за местните избори.

Без наследник на Цветанов

Проверка на Свободна Европа показва, че почти сигурно наследник на Цветанов няма да има. От обкръжението на Борисов твърдят, че той няма втори път да направи грешката и да създаде толкова мощна фигура, която да концентрира в себе си неограничен партиен ресурс и влияние във всички местни структури.

„Дори Борисов да казва, че влиянието на Цветанов е преувеличено, на практика той отново бе водеща фигура и на тези избори, нищо че интервютата ги дава Борисов. А и кога той да има време да върши партийна работа“, обясняват от партията.

Всички обаче, които имали „дори минимално влияние“ в кабинета на премиера, били единодушни, че "не трябва да се допуска създаването на Цветанов 2".

„До края на юни трябва всички промени в ГЕРБ да са факт, за да може да се напасне, каквото е необходимо, до края на юли. Август е месец с отпуски, а септември, на практика, местната кампания започва“.

Областни координатори

За да има все пак организация на партийната дейност в ГЕРБ, се обмисля създаване на нови постове – регионални координатори, които да не отговарят само за един областен град, както е в момента, а за район от страната.

„Един човек да има поглед върху Северна България, един върху Южна, други върху Източна и Западна. Да познават хората там, местните структури, бизнеса – всичко, което е важно за една партия“, обясняват един от вариантите хора от ръководството на ГЕРБ.

Този вариант обаче има и подварианти. Единият е въпросните „отговорници“ за региони да докладват директно на Борисов.

„Така се централизира ръководенето, лидерът ще е в час с всичко, което се случва. Негативът е, че при такъв сценарий той ще е пряко отговорен за действията на тези хора. Няма как да каже „не знам какво се е случвало“, коментират още от партията.

Работеща Изпълнителна комисия

Другият вариант е въпросните координатори да се отчитат на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, която досега по-скоро има декоративни функции и не извършва реална дейност.

Недостатъкът на подобен сценарий е, че така управлението на структурите „няма да е просто през ръка, а през няколко ръце“, което би отслабило влиянието на Борисов при вземането на решенията.

Друг недостатък е, че така вместо "един Цветанов" има опасност да се създадат няколко. "Местните велможи пък концентрират в себе си най-много агресия, защото са по-видими", твърдят от партията.

Обмисля се и вариант да се разчита на играчите на терена – т.е. депутатите на ГЕРБ от различните райони да се отчитат на Борисов, а той да ръководи действията им. Близки до ръководството на ГЕРБ обаче твърдят, че за подобен вариант едва ли ще има физическо време.

Промени в структурите

През настъпващия месец юни ще има и промени в структурите на ГЕРБ. В първия ден след изборите председателят на ГЕРБ подсказа, че това ще бъдат Добрич и Плевен – местата, на които партията не се е представила добре на изборите.

Очаква се, след анализ на резултатите, да бъдат набелязани и други „слаби звена“. Малко вероятно е обаче всички да бъдат подменени. Причината отново са наближаващите местни избори. „Няма как да се организира толкова важен вот с масово наказани структури“.

Ще се скрие ли Цветанов или ще атакува?

Освен организационните промени, които предстоят в ГЕРБ, пред партията има още едно неизвестно - ще остане ли Цветанов лоялен на ГЕРБ или ще атакува за отмъщение.

Масовото очакване е, че той по-скоро ще се „покрие“ за известно време. „Защото ще бъде заподозрян във всеки теч на информация или във всяко свое действие“.

Друго разпространено предположение сред ГЕРБ е, че доскорошният втори, който знае как се управляват местни структури и най-важното – как се създават, не е изключено неформално да подпомага конкуренти на ГЕРБ, някои от които още несъздадени като организации.

XS
SM
MD
LG