Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Политически мотивирано дело": Руски интелектуалци протестираха в защита на историк, документирал терора на Сталин


Юрий Дмитриев
Юрий Дмитриев

Руски интелектуалци и дисиденти от времето на СССР проведоха шествие в подкрепа на историка и изследовател на престъпленията на режима на Йосиф Сталин Юрий Дмитриев. Срещу учения се води дело за блудство срещу малолетната му осиновена дъщеря, съобщи руската редакция на Радио Свободна Европа. Той вече беше оправдан веднъж, но по искане на висша инстанция делото е подновено. Дмитриев и подкрепящите го твърдят, че то е "политически мотивирано".

В подкрепа на историка се обявиха музикантът Андрей Макаревич, писателката Людмила Улицкая, актьори, дисидентите Павел Литвинов и Юлий Ким. Те призоваха за освобождаването му. Близки на жертвите на Сталиновия режим също се включиха и разказаха историите на роднините си, които знаят благодарение на историка, който е открил къде са погребани или екзекутирани.

Юрий Дмитриев прекарва години от кариерата си в откриване и ексхумиране на масови гробове на жертви на големия терор на Сталин. Той е член на Общество "Мемориал" – правозащитна организация, обвинена от руските власти в "подкопаване на конституционния ред" в страната и създаване на "негативно обществено мнение" за действията на Москва в Украйна. Дмитриев е част от екипа, открил масов гроб в местността „Сандармох“ през 1997 г. Над 9000 души - част от тогавашната интелигенция, са екзекутирани и погребани там. Малко преди да бъде арестуван през 2016 г., той публикува имената на повече от 40 000 полицаи, участвали в терора на Сталин.

Дмитриев е обвинен в притежание на детска порнография заради снимки на малолетната му осиновена дъщеря. Впоследствие се установява, че снимките са правени два пъти годишно, за да документират физическото състояние на детето, което е било недохранено, когато Дмитриев и съпругата му го взимат под опеката си, и са предоставяни на социалните служби.

Доведената му дъщеря е била разпитвана и не е съобщила за лошо отношение от страна на Дмитриев и семейството му, заяви адвокатът му Виктор Ануфриев. Историкът е оправдан през 2018 г. от съд в Петрозаводск.

Върховният съд в областта Карелия обаче отменя оправдателната присъда и иска подновяване на делото. Сега Дмитриев е обвинен в блудство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG