Връзки за достъпност

Извънредни новини

Промяна на въпрос в допитване "поправи" рейтинга на Путин


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

На 24 май Центърът за изследване на общественото мнение в Русия публикува резултати от изследване, които показаха, че доверието в президента Владимир Путин е спаднало до 31,7%, което е най-ниският му резултат от 2006 година насам. Този резултат потвърди тенденцията за спад на доверието към президента, която се наблюдава след преизбирането му през 2018 г.

Ден след като говорител от Кремъл публично изказа съмнение в резултатите обаче, същият изследователски център, финансиран от държавата, публикува нови резултати, в които рейтингът на Путин е значително по-добър.

Тази промяна повдига съмнения у гражданите за намеса от страна на управляващите.

Според директора на центъра Валери Фьодоров промяната в начина, по който са били задавани въпросите на респондентите, драматично е променил резултата. В първата анкета въпросът за доверието към политиците е бил отворен и респондентите е трябвало да посочат някои от изброените политици сред които Путин, Дмитрий Медведев и т.н. В новата анкета въпросът е бил затворен като респондентите е трябвало да посочат дали се доверяват или не на същите политици.

В анкетата от 24 май, въпреки ниското ниво на доверие, респондентите отговарят, че одобряват работата на Путин. Това предизвика говорителя на Кремъл Дмитрий Песков да заяви, че не разбира как може от една страна да няма доверие в Путин, но от друга страна да има одобрение за работата му.

Голямата промяна предизвика социлози в Русия да поставят под съмнение резултатите от допитването. Според Денис Волков от Център "Левада", резултатите от второто проучване са много по-изгодни за властта.

„Когато индикаторите се променят толкова много след отправена критика, нещата изглеждат доста съмнителни“, заяви Дмитрий Рогозин, който е част от Руската президентска академия за национална икономика и публична администрация. „Ако преди някой се е съмнявал дали да се доверява на определени социолози, сега може да се твърди със сигурност, че не трябва да има доверие в данни, които започват да се променят след началото на обществена дискусия“, каза още той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG