Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп призова Великобритания да не плаща за раздялата с ЕС


Президентът на САЩ Доналд Тръмп.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Американският президент Доналд Тръмп призова Великобритания да не плаща 39-те млрд. паунда за раздялата си с ЕС и да напусне без сделка, ако не получи каквото иска, предаде Ройтерс. В интервю пред вестник „Сънди таймс“ Тръмп каза още, че Обединеното кралство би трябвало да изпрати Найджъл Фараж на преговорите за напускане и подкрепи Борис Джонсън за наследник на Тереза Мей.

„Ако не получат това, което искат, аз бих си тръгнал. Ако не получиш честна сделка, просто напускаш“, каза Тръмп пред британското издание. Той обяви за грешка от страна на Консервативната партия, че не е включила изявения евроскептик и лидер на новосъздадената партия "Брекзит" Найджъл Фараж в преговорния процес за напускане на ЕС. Според американския президент Фараж може да предложи много, но управляващите още не са го осъзнали.

Тръмп коментира също и фаворитите си за наследник на Тереза Мей на поста министър-председател. Той посочи бившия външен министър Борис Джонсън, бившия министър за Брекзит Доминик Рааб и министъра на вътрешните работи Саджид Джавид. Тримата кандидати заявиха, че Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октоври с или без сделка.

Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин реагира остро срещу подкрепата на Тръмп за Борис Джонсън. Той определи изказването на американския президент като недопустимо вмешателство в политиката на Обединеното кралство. Той за пореден път се обяви за свикването на нови избори, след които да се определи новия лидер на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG