Връзки за достъпност

Извънредни новини

Един милион жители на ЕС искат забрана за отглеждането на селскостопански животни в клетки


Над един милион граждани на Европейския съюз, сред които и над 15 000 българи, са подписали петиция до Европейската комисия, с която настояват отглеждането на селскостопански животни в клетки да бъде забранено и заменено със съвременни и по-хуманни методи на отглеждане. Петицията е част от Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“, която стартира през есента на миналата година с подкрепата на над 170 неправителствени организации и обхваща всички страни от ЕС, съобщиха от организация „Четири лапи“.

Според неправителствената организация за защита на животните съществуващите изисквания за хуманно отношение не гарантират достатъчно качествен живот за животните, а и нерядко се пропуска тяхното спазване. Всяка година в страните от ЕС над 300 милиона кокошки носачки, зайци, свине майки, телета и други се раждат и прекарват краткия си живот в тесни клетки без достъп до слънчева светлина и без възможност за движение, казват от "Четири лапи".

Гражданската инициатива „Край на клетките“ е първата в рамките на ЕС, която събира толкова голяма подкрепа. Организаторите се надяват, че след разглеждането й от страна на Европейската комисия ще се стигне до промени, които да гарантират едновременно по-добър живот на селскостопанските животни и по-добро качество на продуктите от животински произход.

Европейската гражданска инициатива „Край на клетките“ ще бъде активна до м. септември 2019 г., като всеки желаещ може да подпише петицията на сайта: https://help.four-paws.org/bg-BG/end-cage-age.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG