Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ремонтът на руските самолети СУ 25 пред провал


Самолетът СУ 25
Самолетът СУ 25

Ремонтът на руските самолети СУ 25 е пред провал, съобщи Mediapool, позовавайки се на свои източници от военното министерство.

Причина за възможния провал се е оказал сключеният с беларуски ремонтен завод договор от края на миналата година, който обаче не е предвидил факта, че Беларус попада под обхвата на европейски санкции. От Mediapool разказват, че министерството на отбраната е установило това, чак когато е направило опит да преведе на завода, в който се извършва ремонта, първия транш по договора. От обслужващата банка обаче са засекли проблема и оттогава изпълнението на договora е блокирано. Стойността на договора може да достигне до 100 млн. лева с ДДС.

Към момента от военно министерство не намират изход от ситуацията. От Mediapool заявяват, че според тяхни източници военният министър Красимир Каракачанов засега не e готов с друг вариант.

Беларуският завод беше единственият кандидат за обществената поръчка, което предизвика остра реакция от страна на БСП, които обявиха, че „поръчката е за един кон“. В края на септември министър Каракачанов заяви, че от ведомството са преценили, че само две компании имат възможността да извършат ремонтите, като освен беларуският кандидат, другата възможност е била за руска компания, която обаче не изпратила оферта. Участие бе отказано на държавния военнопромишлен комплекс „Авионамс“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG