Връзки за достъпност

Извънредни новини

Къци Вапцаров и Емил Кошлуков сред осмината кандидати за шеф на БНТ


Осем са кандидатурите за нов генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ), които са били подадени в Съвета за електронни медии (СЕМ) до крайния срок за кандидатстване в понеделник, съобщи Клуб Z. Изборът ще бъде обявен на 5 юли, а като основен фаворит е считан досегашният програмен директор и временно изпълняващ длъжността генерален директор Емил Кошлуков.

Веднага след като Софийският градски съд окончателно осъди бившия генерален директор на държавната телевизия Константин Каменаров на година и три месеца условно за шофиране в нетрезво състояние през април, името на Кошлуков се появи в коментарите за фаворит за негов наследник. Само няколко дена по-късно СЕМ прие подадената от Каменаров оставка и избра Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор. Тогава от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България остро протестираха срещу решението на СЕМ заради миналото на Кошлуков в политиката. От АЕЖ изказаха и притеснения от декларирания от страна на Кошлуков стаж в телевизия „Алфа“ на партия "Атака".

В биографията на Кошлуков личи работа в ТВ 7, в която той бе едно от основните лица преди фалита на КТБ, а по-късно дори бе и изпълнителен директор. Той бе и изпълнителен директор на „Ноу фрейм медиа България“, която правеше множество от външните продукции в телевизията. След ТВ 7 Кошлуков работи още в свързваната с депутата Делян Пеевски телевизия Канал 3.

Друг кандидат за поста е журналистът Сашо Диков, който в момента има свое предаване в телевизия „Евроком“. Диков е работил в БНТ, Канал 3, Нова телевизия и за кратко бе програмен директор във фалиралата телевизия BiT.

Явор Симов, който е дългогодишен криминален репортер в националната телевизия също е подал кандидатура. Той е бивш шеф на пресцентъра на МВР от времето на Румен Петков, а в момента е отговорен за обществените поръчки в телевизията.

Спортният редактор и коментатор в БНТ Сашо Йовков също е сред кандидати да оглавят националната медия. Той има 30-годишен опит в медията и за втори път кандидатства за позицията на генерален директор.

Също за втори път кандидатурата си издига и бившият журналист в телевизията Стоил Рошкев. В момента Рошкев е част от партийната телевизия на БСП – БСТВ.

Впечатление сред имената на подалите документи прави това на бившия ТВ водещ Кръстьо (Къци) Вапцаров. Той започва кариерата си в БНТ в „Супершоу Невада“, а по-късно е водещ на предаванията „Риск печели, риск губи“, „Кой е по-по-най“ и други.

В списъка са още Радослав Главчев и операторът Никола Тодоров.

При предишния конкурс, спечелен от Константин Каменаров се явиха 9 кандидати, сред които отново бяха Кошлуков, Рошкев, Йовков и Главчев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG