Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стилиян Петров, който побеждава


Стилиян Петров
Стилиян Петров

В кариерата му има много победи, но те не свършват само в очертанията на футболното игрище. Стилиян Петров отбеляза още една като завърши образователна програма към УЕФА. Тя е насочена към бивши футболисти, които са играли на най-високо ниво и могат да работят за развитието и управлението на спорта.

„Не се страхувайте да растете бавно, плашете се само от това да стоите на едно място”, написа Петров в Twitter малко след завършването на обучението си.

Над 500 мача, десет трофея със Селтик, 106 мача за България. “Петров знае, че футболът не е първото нещо, с което много хора свързват името му”, пише The Guardian. В интервю за изданието бившият капитан на националния отбор по футбол споделя за живота си след победата над левкемията. Той беше капитан на Астън Вила, когато беше диагностициран през 2012 г.

Тогава цялата футболна общественост във Великобритания и България беше заедно с футболиста в неговата битка. На 31 март по време на двубоя Астън Вила - Челси футболистите и на двата отбора излязоха с фланелки в подкрепа на играча, а в 19-ата минута от двубоя (Петров играе с този номер) целият стадион се изправи на крака и го аплодира бурно в продължение на минута.

“Когато децата напишат името ми в Google, първото нещо, което излиза е “победил рака”, казва Петров.

“Хората си мислят: “Той го е преборил, но не става така. Винаги ще бъде в съзнанието ми. Няма как да си замине, особено когато имам фондация и работим с много хора със същия проблем. Научил съм се да го обичам. Защото трябва да го обичам. Защото помагаме на хората, затова основахме фондацията.”

  • 16x9 Image

    Ивайло Везенков

    Ивайло Везенков е журналист в Свободна Европа от 2019 до 2021 година. Завършил е Българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Първите си стъпки като журналист прави в радиото. Работил е в бТВ и Би Ай Ти. През 2016 и 2017 г. е стипендиант на Fulbright в Аризонския държавен университет. Специализирал е в CNN.

XS
SM
MD
LG