Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефан Димитров, който замести държавата в измерването на мръсния въздух


Стефан Димитров
Стефан Димитров

Стефан Димитров и Николай Лучев създават проекта Airbg.info през февруари 2017 г. Целта му е да обедини граждани в изграждането на мрежа от станции, измерващи замърсяването на въздуха в различни населени места в България.

Идеята е провокирана от липсата на официална всекидневна информация за нивата на фини прахови частици. Проблем, който става все по-видим в големите градове всяка изминала година.

Постепенно, благодарение и на данните от сайта Airbg.info, общественото недоволство принуди властите да преосмислят упоритата си позиция да крият какво точно е замърсяването на въздуха.

Основният натиск в тази посока дойде от Европейската комисия (ЕК), която през април 2017 г. осъди България в Съда на Европейския съюз заради неспазване на европейското законодателство за чистотата на атмосферния въздух. Тогава магистратите в Люксембург констатираха, че българските власти тотално са бездействали по този проблем в периода от 2007 до 2014 г.

През август същата година българският административен съд задължи Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към екологичното министерство да започне да предоставя информация на обществото в тази посока. През ноември миналата година ЕК заплаши правителството със санкции, констатирайки, че липса на достатъчно ефективни мерки в подобряване качеството на въздуха.

В резултат от гражданското недоволство и европейския натиск Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към екологичното министерство най-после пусна в действия платформа, съдържаща данни за качеството на въздуха в различни точки от страната на всеки час.

„Ние искаме да покрием с измервателни станции максимално голяма част от територията на населените места в България. Поставили сме си за цел най-малко 1000 измервателни точки. Така ще е възможно да направим видими както нивата на фоновото прахово замърсяване, така и пиковете им. В момента ние разработваме стандарт, който ще допълни официалните резултати публикувани от властите. С нашата работа ние искаме да добием задълбочени, емпирично установени данни”, заявяват от Airbg.info.

Стефан Димитров е сред хората, които направиха възможно тази тема да стане част от дневния ред на управляващите. Които само допреди няколко години открито игнорираха проблема. Въпреки че по данни на Европейската агенция по околна среда замърсяването с фини прахови частици е довело до над 15 000 случая на преждевременна смърт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG