Връзки за достъпност

Извънредни новини

Триумф за опозицията и поражение за популистите на изборите в Дания


Мете Фредериксен
Мете Фредериксен

Лявоцентристката опозиция печели парламентарните избори в Дания.
Изборите са провал за популистката крайна десница, която крепеше в парламента правителството на либералите и консерваторите.

Опозиционният лявоцентристки блок е получил подкрепата на 52,1 процента от избирателите, което му осигурява абсолютно мнозинство от 91 места в 179-членния еднокамарен парламент. Това сочат данните при преброени 100 процента от подадените бюлетини, съобщи БТА. Управляващата дясноцентристка коалиция печели 41 процента от гласовете и ще има 75 депутати.

Най-младата жена премиер в историята на Дания

Резултатите откриват пътя на лидерката на социалдемократите Мете Фредериксен към премиерския пост. 41-годишната Фредериксен е напът да стане най-младият министър-председател в историята на Дания.

Гласоподавателите изглежда дадоха израз на недоволството си от мерките за икономии на управляващата дясноцентристка коалиция, отбелязва Ройтерс. Дания може да стане третата северна страна, след Швеция и Финландия, където левицата идва на власт през последната година.

Фредериксен обеща да увеличи социалните разходи след годините на икономии и зае по-твърда позиция за имиграцията.

Дясноцентристката Либерална партия "Венстре" на премиера Ларс Льоке Расмусен остава втора с 23 на сто - ръст в подкрепата от 3 процента. Расмусен призна поражението си, въпреки добрия резултат на своята партия.

В датския парламент влиза нова партия. Антиимигрантската формация "Новите десни" печели 4 депутатски места. Антиислямската партия "Твърд курс" не преодоля 2-процентовата бариера за влизане в парламента, като получи 1,8 процента от гласовете.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG