Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов иска да премахне ДДС върху книгите, Горанов е против


Vladislav Goranov, minister of finance of Bulgaria
Vladislav Goranov, minister of finance of Bulgaria

Премиерът Бойко Борисов сподели в Народното събрание идеята си за премахване на ДДС върху книгите.

„По въпроса за книгите отдавна го обмислям с Горанов. Там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет. Това е, дето се вика, капчица в морето. Предлагат вече и пиенето, и цигарите, и всичко, което на човек му се яде и пие, да е без пари. Защо за толкова много години управление на БСП и ДПС по отделно, заедно, не направиха това?“, коментира Борисов.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви, че подобна политика е неприемлива за финансовото ведомство.

„Такова решение няма и че ще се води тепърва дебат. Уточнявам, че принципната позиция на Министерството на финансите винаги е била политиката да се прави през разходната част на бюджета, а не през приходите.

Според министъра тази тема не следва да се обсъжда „и съм готов да се обзаложа с всеки един от вас, че в момента, в който се намали данъкът върху добавената стойност върху нещо, гарантирам ви, цените няма да паднат. Единствено натискът върху фиска ще се увеличи, защото ще загубим постъпления“, каза министърът.

За по нисък ДДС върху книгите отдавна настояват издадели. България и Дания са единствените страни в Европа, където данъкът за печатните издания е толкова, колкото за всички останали стоки. В Германия тази ставка е 7%, а във Франция – 5 на сто.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG