Връзки за достъпност

Извънредни новини

Румен Радев: Русия има място в изграждането на АЕЦ "Белене"


Румен Радев и Владимир Путин
Румен Радев и Владимир Путин

Русия има място в изграждането на АЕЦ "Белене“, каза президентът Румен Радев на среща с руския си колега Владимир Путин.

„Вече придобихме два руски реактора. Това означава и предполага, че Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор, коментира българският държавен глава.

Радев информира Путин, че България продължава да модернизира и разширява своята газопреносна мрежа с планове за изграждане на газоразпределителен център и газова борса. „В ход е изграждането на интерконектори с нашите съседи“.

Румен Радев смята, че втора среща с Владимир Путин за кратък период от време е сигнал, че двете държави искат да развиват отношенията си интензивно на взаимноизгодна основа.

"България, знаете, че е в ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация, дори в основата на тази по сложна обстановка", каза Радев.

Владимир Путин посочи, че отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват и даде за пример устойчивия ръст на стокообмена между двете държави от началото на тази година.

След срещата в Санкт Петербург българският държавен глава призова правителството на Бойко Борисов да бъде "по-активно", "не толкова срамежливо" и да подходи към преговори за цената на руския газ в България. Той обяви, цитиран от Дневник, че е дискутирал въпроса на срещата, на която е присъствал и генералният директор на "Газпром" Алексей Милер, но не иззема по никакъв начин функциите на кабинета.

Ден преди срещата Румен Радев даде интервю за ТАСС, в което обяви, че проектът за АЕЦ „Белене“ е неизбежен, „тъй като в него са вложени 3 млрд. лв., а и развиващата се индустрия има нужда от сигурна енергия“. Според държавния глава доставките на газ от Русия са най-сигурни и затова газопровод през Черно море е логичният избор.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG