Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата разследва кюстендилско читалище заради плакати с нацистки генерал


Фрагмент от плаката за срещата в читалище "Зора" в Кюстендил
Фрагмент от плаката за срещата в читалище "Зора" в Кюстендил

Районната прокуратура в Кюстендил разследва местно читалище за проповядване на расова омраза заради разлепени в града плакати с нацистки генерал.

Досъдебното производство е образувано по сигнал на гражданин. Той се възмутил, че читалище „Зора“ организира среща на тема „Героите от Втората световна война 1941-1945“, посветена на генерала от Вермахта Фердинанд Шьорнер. Със заповед на общината провеждането ѝ е забранено.

След разрешение от съда е претърсено жилището на председателя на читалището, а прокуратурата е събрала доказателства за други подобни деяния в миналото.

Държавото обвинение ще прецени дали да повдигне обвинение на заподозрения за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология, се казва още в съобщението.

Фердинанд Шьорнер е фелдмаршал от германската армия по време на Втората световна война, описван като близък до фюрера Адолф Хитлер и министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Прокурор, сенатор, вицепрезидент. Коя е Камала Харис
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00
XS
SM
MD
LG