Връзки за достъпност

Извънредни новини

Даниел Митов е оправдан и на втора инстанция за самолетните билети


Даниел Митов
Даниел Митов

Апелативният специализиран съд оправда и на втора инстанция бившия външен министър в кабинета „Борисов 2“ Даниел Митов по обвинението му за злоупотреба с доверие.

По това дело спецпрокуратурата твърдеше, че Външно и Министерството на земеделието и храните (МЗХ) неправомерно са сключили споразумение с туроператорска фирма, която осигурявала самолетни билети, хотелски настанявания и медицински застраховки при служебни пътувания.

Заедно с Митов оправдан е и бившият му заместник Христо Ангеличин, който на първа инстанция получи 4-годишна присъда. Той бе обвинен в безстопанственост заради това, че не е изпълнил задълженията си да контролира подопечната си дирекция "Управление на собствеността и материално-техническо осигуряване" във Външно. Именно тя бе изплатила сумата на търговското дружество за ползването на туроператорските услуги.

Обвинението срещу Митов бе разколебано още в края на процеса на първа инстанция. През октомври миналата година представителите на спецпрокуратурата поискаха от спецсъда да промени текста, по който бившият външен министър бе привлечен към наказателна отговорност от престъпление по служба в по-лекото – злоупотреба с доверие.

Тезата на държавното обвинение бе, че Външно въобще не е трябвало да плаща парите, договорени в споразумението, тъй като туроператорската фирма не е спазила ценовото си предложение. Парадоксалното в случая бе, че всъщност щета няма, тъй като изплатените близо 500 000 лв. са били върнати.

За Христо Ангеличин това е втора оправдателна присъда на втора инстанция в рамките на малко повече от месец. През април той бе признат за невинен от Апелативния спецсъд и по обвиненито му за безстопанственост заради планирано закупуване на телефонни интернет централи на завишени цени и в нарушение на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Бившият външен министър Кристиян Вигенин подаде сигнал за това в края на ноември 2016 г.

По този случай също нямаше нанесена вреда, но спецпрокуратурата твърдеше, че благодарение на действията им била предотвратена щета за бюджета в размер на 429 422 евро. По това дело той получи 2-годишна условна присъда на първа инстанция. И двете дела срещу Митов и Ангеличин бяха част активизацията на прокуратурата по отношения на кадри от предишния кабинет "Борисов" от квотата на "Реформаторския блок".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG