Връзки за достъпност

Извънредни новини

София прайд премина под мотото "Не давай власт на омразата" и на фона на две контрашествия


София прайд 2019
София прайд 2019

Под надслов „Не давай власт на омразата“ за 12-та поредна година в столицата се проведе София прайд. Участниците в прайда се събраха на Паметника на съветската армия, след което преминаха по улиците в центъра. Ежегодно провежданото събитие има за цел да привлече вниманието на обществото към това, че хората с различна сексуална ориентация нямат равни права спрямо останалите граждани.

ЛГБТ общността отбелязва и 50 години от бунтовете в бар "Стоунуол" в Ню Йорк, което дава тласък на началото на движението за гей права, а по-късно и на провеждането на първите паради в САЩ.

12-ият прайд беше подкрепен от посланиците на 25 страни и от множество неправителствени организации. Двама от лидерите на Демократична България - избраният за евродепутат Радан Кънев и Христо Иванов - подкрепиха прайда в личните си профили във Facebook.

За поредна година се проведе и контрашествие срещу прайда. Неговите участници се събраха под мотото „Да запазим децата от разврата“, а сред призивите за него хората с различна сексуална ориентация бяха наричани ненормални.

„Поход на семейството“ – събитие, проведено в няколко града в България, също застана срещу прайда. Участниците в него изразяват подкрепа за традиционния брак и християнските ценности. Някои от участниците от събитието бяха облечени в сватбените си костюми и булченски рокли.

В същото време от съобщение на ВМРО стана ясно, че лидерът й, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов е застанал зад шествието, което днес протестира срещу София Прайд 2019 г. В обръщението си Каракачанов заявява, че мястото на „всеки нормален български гражданин не е на гей парада“, а на Похода до семейството.

Срещу прайда се обявиха още от НФСБ и „Атака“, които също са част от управлението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG