Връзки за достъпност

Извънредни новини

Приемникът на Назарбаев е избран за президент на Казахстан


Касим-Жомарт Токаев
Касим-Жомарт Токаев

Изпълняващият длъжността държавен глава на Казахстан Касим-Жомарт Токаев печели предсрочните президентски избори в страната. Според предварителните резултати той получава над 70% от гласовете. Токаев беше посочен от бившия държавен глава Нурсултан Назарбаев като негов приемник. Казахстан ще има нов президент за пръв път от разпадането на СССР през 1991 г. .

Втори с голяма разлика остава опозиционният кандидат Амиржан Косанов с около 15% от гласовете. Останалите петима участници в надпреварата получават по около 4-5% от гласовете.

Президентските избори преминаха при засилени мерки за сигурност. Стотици протестиращи с изкане на честни и прозрачни избори бяха арестувани. Сред тях има и журналисти. Над 100 демонстранти, призоваващи за бойкот на вота, са задържани в Алмати. Повече от 500 протестиращи срещу управляващите в столицата Нурсултан също бяха арестувани. Те носеха сини балони като знак за подкрепата си към забранената опозиционна формация „Демократичният избор на Казахстан“.

Зам.-министърът на вътрешните работи Марат Кожаев определи демонстрантите като „радикални елементи“. Няма арестувани сред контрапротестиращите в подкрапа на Токаев.

Достъпът до интернет в изборния ден е бил бавен или изобщо е липсвал, съобщи бюрото на Радио Свободна Европа в Казахстан.

Токаев е дипломат, завършил е висше образование в Москва. Той е бил премиер на Казахстан, външен министър и председател на Сената. Когато Назарбаев се оттегли от поста, който заемаше в продължение на близо 30 години, той посочи Токаев за свой приемник. Той е кандидат на партията на Назарбаев в президентските избори, а зад кампанията му стои целият държавен апарат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG