Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Баща на народа" или диктатор? Кратка история на Нурсултан Назарбаев


Нурсултан Назарбаев
Нурсултан Назарбаев

Три десетилетия на поста и изведнъж - оставка. "Вечният" лидер на Казахстан, наричан как ли не - диктатор, болшевик-капиталист или баща на народа - напусна поста си неочаквано, без предупреждение, като донякъде успя дори да шокира международната общност. Нурсултан Назарбаев беше единственият действащ лидер на държава от бившия социалистически блок, който се задържа на власт от промените до днес.

Кой е той?

Назарбаев е роден през 1940 г. в село Чемоглан, в семейство на селскостопански работници. Той израства в тежките години след края на Втората световна война, чиито последствия налагат тежки условия за живот на обикновените хора в Казахстан. Назарбаев учи в техническо училища в Днепродзержинск, днешен Камянске в Украйна, а по-късно и металургия в Казахстан. Работи в завод за стомана близо 20 години до 1977 г. През 1962 г. се присъединява към КПСС, а през 1976 г. завършва висше партийно училище в Москва.

По време на политическата си кариера първо става част от казахстанското Политбюро, а по-късно се издига до председателското място в съвета на министрите, което заема 5 години от 1984 до 1989 г., когато е избран за пръв секретар на партията. През 1990 г. Назарбаев е избран за президент на републиката.

По време на разпадането на СССР Назарбаев заема позиция против преврата срещу Михаил Горбачов и през август 1991 г. напуска Политбюро. На 1 декември същата година, по време на първите избори за президент на републиката, Назарбаев е избран с огромна подкрепа.

През годините Назарбаев провежда множество реформи с цел да привлече големи капитали към богатата на природни ресурси страна. Той успява в това начинание, като привлича милиарди капитали от енергийни компании от цял свят и утроява износа на петрол. В същото време Назарбаев успява също да ограничи влиянието на Русия върху енергийните бизнеси в страната. Въпреки това Назарбаев поддържа близки взаимоотношения с Владимир Путин и Русия, която продължава да бъде най-големият търговски партньор на Казахстан. Президентът поддържа и добри взаимоотношения със Запада и могъщия си съсед Китай, което позволява страната да запази стабилност във външната си политика.

По време на управлението на Назарбаев на няколко пъти, чрез референдуми, е удължавана и възможността за Назарбаев да се кандидатира отново и отново за президентския пост.

През 2010 г. парламентът дава на Назарбаев титлата „Лидер на нацията“. Това му позволява да увеличи властта си и също да запази и контролира придобивките си, някои от които са свързани с големи дялове в държавни компании и частни компании. Новата титла освобождава президентът и от съдебно преследване.

През 2011 г. и 2015 г. Назарбаев е преизбиран наново начело на държавата.

Оттук нататък

Въпреки обявеното си оттегляне от президентския пост, Назарбаев ще запази доста ключови позиции във властта.

Стана ясно също, че най-голямата от дъщерите на вече бившия президент – Дарига Назарбаева е избрана за председател на горната камара на местния парламент.

След встъпването си в длъжност в сряда пък новият временно-изпълняващият длъжността президент Касим-Жомрат Токаев обяви, че за да се увековечи името на неговия предшественик, той предлага столицата на Казахстан да получи неговото име – Нурсултан. Той също така потвърди, че титлата „Лидер на нацията“ ще принадлежи доживот на Назарбаев.

Според анализатори, цитирани от Ройтерс, действията на Назарбаев са с цел поддържане на баланс. Държавният глава многократно е бил обвиняван, че под негово ръководство в Казахстан има системни нарушения на човешките права. През 2017 г. той предаде част от пълномощията си на правителството и така влезе в сила новата форма на управление – полупрезидентска република.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG