Връзки за достъпност

Извънредни новини

София и Скопие не се разбраха за общо честване на паметта на Гоце Делчев


Никола Димитров и Екатерина Захариева
Никола Димитров и Екатерина Захариева

България отхвърли като неприемлива идеята за общо честване със Северна Македония на паметта на Гоце Делчев. Това стана ясно след среща на външния министър Екатерина Захариева с македонския ѝ колега Никола Димитров в София.

В основата на спора е датата, на която да се почита паметта на Гоце Делчев. Вече споменаваната дата 7 октомври за съвместно честване "няма как да бъде приета", каза Захариева, но добави, че двете страни все пак продължават да работят по целта комисията да постигне напредък.

7 октомври е денят, в който останките на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие. България предлага почитането на паметта на Делчев да става на дати, свързани с раждането и смъртта.

В понеделник се състоя първото заседание на междуправителствената комисия, заради което Димитров пристигна в България. До този момент комисията е постигнала напредък по някои исторически въпроси - предимно от областта на античната история, но също и от епохата на средновековието. Захариева добави, че има напредък и в сближаването на позициите към светите братя Кирил и Методий и цар Самуил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG