Връзки за достъпност

Извънредни новини

Възможен e обрат по "Турски поток": саудитска компания оспори търга


Работник участва в строителството на "Северен поток" през юни 2019 г.
Работник участва в строителството на "Северен поток" през юни 2019 г.

Плановете за „Турски поток“ могат да претърпят обрат, след като саудитският консорциум „Аркад“ обжалва решението за своето декласиране. Жалбата е подадена пред Комисията по защита на конкуренцията (КЗК) на 6 юни, но тестът й все още не е достъпен. Известно е обаче, че тя не съдържа искане за временно спиране на процедурата.

В края на май "Булгартрансгаз" декласира "Аркад" и пристъпи към сключване на договор с втория кандидат, допуснат в обществената поръчка: консорциумът "Газово развитие и разширение в България“, който включва италианските компании "Бонатти С.П.А.", "Макс Щрайхер С.П.А." и "Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л." – клон България. Третата от тези фирми е регистрирана в България в началото на януари 2019 г., съобщи „Клуб Z”. Неин представител е руският гражданин Aндрей Владимирович Пархомчук, а компанията майка е регистрирана в Люксембург.

Първоначално саудитската компания "Аркад" спечели търга за строителството на газовото трасе, но впоследствие договор с нея не беше подписан. Жалбата, подадена на 6 юни, поставя под въпрос дали трасето би било готово до края на 2019 г., както е по план. Предстои изграждането на близо 500 км. газопроводна мрежа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG