Връзки за достъпност

Извънредни новини

Алберто Гандолфо, който показва лица на жертви, за да променя обществото


Alberto Gandolfo
Alberto Gandolfo

Той е на 36 години. Преминал е обучения при няколко световни фотографи, защото от малък е запален по модерното изкуство. Има самостоятелни изложби и проекти и излага свои работи в колективни експозиции в Италия, Франция, Русия.

Алберто Гандолфо е италиански фотограф. Носител е на почетната награда MIFA за 2016 г. От 6 юни в София може да бъде видяна изложбата му „Онова, което остава".

Снимките му, част от нея, документират лица, влезли в новините като жертви на насилие. Авторът пресъздава историите така, все едно се случват в момента. Изложбата е вид фотографско свидетелство за развоя на събитията след техния медиен отзвук. Фотографът проследява развитието на случаите от времето, в което са отразени, до днешна дата. Той е убеден, че показването на лицата на жертвите на насилие или техните близки, е борба с несправедливостта, начин да се информира обществото и да се задейства промяната.

В проекта са включени ключови случаи в Италия с хора, имали смелостта да се противопоставят на системата или на мафията. Станали жертва на съдебната система, лекарски грешки или умрели при съмнителни обстоятелства, са само част от героите, запечатани от апарата на Гандолфо.

На 19 юли 1992 г., два месеца след убийството на италианския прокурор Джовани Фалконе, покушение е извършено и срещу неговия колега и приятел Паоло Борселино. След смъртта си двамата магистрати се превръщат в символ на борбата срещу мафията, а техните близки и роднини все още търсят справедливост и очакват виновните да бъдат наказани.

Историята на семейство Борселино е предадена от брата на Паоло Борселино - Салваторе, в един от 11-те фоторазказа, от които се състои изложбата. Случаите са пресъздадени документално, сякаш действието се развива в момента. Фотографиите запечатват това, което остава, след като медийният отзвук отминава и разказва за съдбата на близките и жертвите до днес.

Алберто Гандолфо е създател и съосновател на фотоколектива Eglise в Палермо. Колективът се състои от трима души. Тримата от Eglise обитават малка барокова църква в историческия център на града, която превръщат в свое изложбено пространство. Фотографите са превърнали ателието си в едно от най-известните места в Палермо за дискусии и арт експозиции.

Освен травмите от насилието, събрани в изложбата му, Гандолфо запечатва на лентата си и други социални каузи като мултиетническото съжителство, бежанската вълна, тайнството на раждането.

Изложбата "Онова, което остава" е част от 6-ото издание на фестивала "ФотоФабрика" и може да бъде видяна до 7 юли в галерия "КО-ОП", която се намира на бул. "Янко Сакъзов" 17.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG