Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Купуваме и се пазарим". Борисов е уверен, че сделка за F-16 ще има


Борисов инспектира изграждането на нова жп линия между София и Елин Пелин заедно с транспортния министър Росен Желязков (вдясно)
Борисов инспектира изграждането на нова жп линия между София и Елин Пелин заедно с транспортния министър Росен Желязков (вдясно)

България все още не е договорила сделката със САЩ за изтребителите F-16 Block 70, но ще опита да постигне максимално добри условия, защото с покупката им ще успее да влезе в „други планове на НАТО“. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който коментира темата във вторник в Пловдив.

„Нищо не е приключило. Пазарим се за максимално намаляване на цената на самолетите, за да имаме най-надеждната авиация. Защото, когато имаш голям клас изтребители, тогава влизаш и в други планове на НАТО. Примерно, нашата фрегата всички я знаят в НАТО и където има учения, тя е винаги там“, заяви министър-председателят пред медиите.

„Има изисквания – ако искаме да сме в НАТО, 2% от БВП трябва да влиза за въоръжение. Като искаш да членуваш в НАТО, трябва да имаш надеждна система за сигурност. Така че купуваме и се пазарим“, добави Борисов, цитиран от агенция „Фокус“.

Няколко дни по-рано финансовият министър Владислав Горанов предупреди, че страната ни най-вероятно няма да може да договори разсрочено плащане по сделката. Въпреки това той е на мнение, че крайната цена ще може да бъде платена и наведнъж.

„Два милиарда лева са доста пари, но след като това е приоритет и сме членове на НАТО, вероятно това усилие трябва да бъде направено“, коментира в петък Горанов, имайки предвид одобрената от парламента финансова рамка.

В началото на миналата седмица Конгресът на САЩ одобри инвестиционната рамка за продажба на изтребители F-16 на България, като постави таван за евентуална бъдеща сделка от 1.67 млрд. долара. Очакванията на българското военно министерство са за оферта до 1.2 млрд. долара.

Разминаването в тези цифри наложи уточнение от американското посолство. Според него одобреният от Конгреса таван е по-висок от очакваната стойност на сделката, за да може при евентуално искане на България за разширяване на обхвата на програмата отвъд първоначалната заявка, да не се налага ново одобрение от Конгреса.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG