Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конгресът на САЩ одобри инвестиционна рамка за продажба на F-16 на България


Изтребител F-16
Изтребител F-16

Конгресът на САЩ одобри инвестиционна рамка за продажба на осем изтребителя F-16 Block 70 на България. Максималната стойност на сделката ще бъде 1,67 млрд. долара. Българското министерство на отбраната посочва, че очакваната цена, която Вашингтон ще предложи на София обаче е в рамките на 1,2 млрд. долара.

Посолството на САЩ уточни по-късно, че одобреният от Конграса таван е по-висок от очакваната стойност на сделката, за да може при евентуално искане на България за разширяване на обхвата на програмата отвъд първоначалната заявка, да не се налага ново одобрение от Конгреса, което би отнело време и би забавило сделката.

До две седмици след одобряването на инвестиционната рамка САЩ трябва да предоставят на България проект за договор за придобиване на изтребителите, след което преговорите по този проект ще продължат.

„Предложената продажба ще допринесе за възможностите на България сама да защитава въздушното си пространство, за регионалната сигурност и за оперативната съвместимост със САЩ и НАТО“, се посочва в съобщението на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ.

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Първоначално българският парламент посочи като таван за инвестиционния разход за осем нови многоцелеви изтребителя 1, 8 млрд. лв. По-късно депутатите разрешиха международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от тази цена.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов няколко пъти коментира, че предлаганата от САЩ цена не удовлетворява България и дори допусна преговори с Швеция или Италия, които също предложиха оферти за бойни самолети на България. Той обаче заяви, че преговорите със САЩ продължават.

Компанията производител на изтребителите F-16 „Локхийд Мартин“ съобщи, че при сключен договор първите изтребители може да бъдат доставени у нас през 2022 г. Представители на компанията многократно заявяват, че се работи цената да бъде намалена. Членове на българския преговорен екип също коментират, че се очаква цената да не надхвърли 1,8 млрд. лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG