Връзки за достъпност

Извънредни новини

Цената на F-16 засега не ни удовлетворява, съобщи Каракачанов


Изтребител F-16
Изтребител F-16

Преговорният екип засега не успява да договори изгодна цена за изтребителите F-16 от САЩ, но преговорите между България и САЩ продължават, заяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пред БНР.

„Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, затова преговорите продължават. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори”, каза Каракачанов.

Той допълни, че ако не се стигне до ценова оферта, която да е в „приемливи рамки за бюджета и за българското общество“, могат да бъдат започнати преговори с другите страни, изпратили оферти.

„Ако цената не ни удовлетворява, ще кажем не. Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена. Не е коректно да назовавам конкретни параметри. Ако тук не се получи нещо, може да поискаме от НС разрешение да започнем разговори с другите страни - Швеция или Италия."

По-рано от компанията производител „Локхийд Мартин“ заявиха, че се търсят възможности за намаляване на цената на изтребителите за България.

През януари парламентът реши да даде на Министерския съвет мандат да преговаря с правителството на САЩ и „Локхийд Мартин“ за придобиване на изтребители F-16.

Първоначалните условия на офертата се различават от тези, предвидени в одобрения по-рано инвестиционен разход, но кабинентът получи право да сключи договор, който да се отклони от тях. Цената, предвидена в първоначалната оферта, надвишава тавана от 1.8 милиарда лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG