Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Локхийд Мартин" може да ни достави първите F-16 още 2022 г.


Изтребител F-16
Изтребител F-16

Първите изтребители F-16 могат да бъдат доставени в България още през 2022 г., съобщиха от компанията производител „Локхийд Мартин“. Досега се очакваше доставките да започнат от 2023 г., ако бъде сключена сделка между САЩ и България.

По-ранната доставка ще стане възможна благодарение на новия завод на компанията в Южна Каролина, където трябва да бъдат произведени и машините за България.

Изтребители F-16 са били поръчани от Мароко и още един оператор от Азия и това ще позволи увеличаване на производствения капацитет на завода, става ясно от съобщението. Самолетите за Бахрейн, Словакия и България ще бъдат първите, които ще бъдат построени в новото съоръжение.

Освен това американската компания планира да отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт на изтребителите F-16 в България, ако се стигне до сделка.

Междувременно зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, цитиран от БНР, че се очаква окончателното споразумение със САЩ за бойните самолети да бъде готово през май. Според него стойността на сделката ще бъде 1,8 млрд. лв.

Такъв беше и първоначално одобреният инвестиционен разход за придобиване на нови изтребители, докато офертата на САЩ беше по-висока. Кабинетът обаче получи разрешение от Народното събрание да се отклони от пълвоначалните условия, а междувременно Вашингтон обяви, че се търсят варианти за намаляване на цената на изтребителите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG