Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руският журналист Иван Голунов е освободен, а задържалите го полицаи – отстранени


Иван Голунов
Иван Голунов

Руският разследващ журналист Иван Голунов вече не е обект на разследване за търговия с наркотици и всички обвинения срещу него са снети, предаде във вторник РИА „Новости“, позовавайки се на изявление на вътрешния министър на Русия Владимир Колоколцев.

По думите му срещу журналиста от сайта „Медуза“ не са установени никакви доказателства в подкрепа на подозренията на московската полиция и затова той излиза на свобода. Задържалите го полицаи пък са отстранени, а такова предложение е направено и по отношение на началника на полицейското управление в руската столица, в което те са работили.

Голунов бе задържан на 6 юни, което предизвика недоволство сред хиляди негови колеги, включително и такива, работещи за издания с проправителствена редакционна политика. Журналистът се оплака, че е бил бит в ареста, а разследващите първоначално са отказали да го изследват за следи от наркотици.

В крайна сметка обаче те не са успели да открият негови отпечатъци по нито един предмет, иззет по образуваното срещу него дело. Освен това в натривките от дланите и ноктите му, направени впоследствие, липсват следи от забранени вещества. Арестантът е дал и отрицателна проба за употреба на наркотици.

До този развой на случая се стигна, след като колеги на Голунов от редица медии организираха серия от протести пред сградата на руското вътрешно министерство. Три известни бизнес издания – РБК, „Комерсант“ и „Ведомости“, дори излязоха преди ден с идентична първа страница в подкрепа на задържания журналист. Това доведе до намесата на руския президент Владимир Путин, който обсъди казуса с омбудсмана на страната Татяна Москалкова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG