Връзки за достъпност

Извънредни новини

Неравенството захранва авторитаризма. Макрон предупреди за нова световна опасност


Френският президент Еманюел Макрон
Френският президент Еманюел Макрон

„Светът преживява дълбока криза и може да е на ръба на война“. Това заяви френският президент Еманюел Макрон по време на реч по случай 100-годишнината на Международната организация на труда (МОТ) в Женева, предаде Ройтерс.

Макрон призова за глобално обединение по въпросите с борбата с неравенството, нерегулираните технологии и климатичните промени. Френският президент предложи също въвеждането на социална закрила и компенсанция за хора, чийто поминък е заплашен от променящата се околна среда и развиващите се технологии.

„Мисля, че хаосът е тук. Отговорност на нашето поколение е да не чакаме нова война, а да погледнем на света такъв какъвто е“, каза още Макрон.

Според френския президент нарастващото неравенство в целия свят „захранва“ авторитаризма. Макрон коментира, че гражданите виждат, че демокрацията не ги предпазва от неравенството и полуделия капитализъм, което подсилва подкрепата за импулса да се затварят граници и да се строят стени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG