Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сметката пристигна. Глобите за ремонта на "Графа" са под 3% от стойността на проекта


Ремонтът на столичната улица беше силно критикуван от специалисти и граждани заради високата си цена и лошото изпълнение.
Ремонтът на столичната улица беше силно критикуван от специалисти и граждани заради високата си цена и лошото изпълнение.

Глобите за лошия ремонт на "Графа" са малко над 2.8 % от стойността на целия проект. Това става ясно от справка, предоставена на Свободна Европа от Столичната община. Стойността на проекта за ремонт на ул. „Граф Игратиев“ е общо 20,1 млн. лева без ДДС, а до момента са похарчени 13,6 млн. лева.* Глобите, наложени на фирмата изпълнител, на проектанта и надзорната компания, стигат до 567 хил. лева.

В рамките на фазата от ремонта, приключила на 29 май, са ремонтирани общо 40 хил. кв. м. настилки и зелени площи. Средната цена за един кв. м. е 340 лева, като това включва и зелените площи, обновени по време на ремонта.

Изграждането, възстановяването и обновяването се извършва със средства по оперативна програма „Региони в растеж“ на стойност над 14,5 млн. лева без ДДС. Обновяването на релсовия път и съпътстващата го контактна и кабелна мрежа по ул. „Граф Игнатиев“ струва още близо 6 милиона лева от бюджета на общината.

Ремонт на ремонта

Преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че ще бъде наложена глоба в размер на 279 хил. лева на фирмата изпълнител на ремонта заради дефектна настилка, която се надигна при повишаването на температурите. Фирмата изпълнител „Джи Пи Груп“ е поела ангажимент да отстрани дефектите. От общината обаче не уточниха каква част от ремонтираната зона ще бъде преработена.

Според инженерите, проверили дефекта, причината за него е температурното разширение и липсата на фуга между плочките и отводнителите, поставени напречно на трамвайните релси. „Джи Пи Груп“ твърди, че няма вина за дефекта, защото е изпълнила всичко, както е било по проект. Според строителната фирма проектантът трябва да понесе отговорност.

Досега на проектантската фирма „А.Д.А“ – архитектурно-дизайнерска агенция са наложени глоби в размер на 35 хил. лева. Още 86 200 лева ще плати компанията, отговаряща за строителния надзор - консорциум „Проджект надзор София – Център“ .

Най-много глоби обаче са били наложени на фирмата изпълнител „Джи Пи Груп“.

Има проблеми, но те не пречат на експлоатацията

Освен за дефектната настилка по трамвайното трасе, „Джи Пи Груп“ беше глобена с близо 110 хил. лева заради различна големина на фугите и изкривяване на диагонали на 750 кв. м. от ремонтираната настилка. Решено беше обаче тези площи да не бъдат преработвани от фирмата изпълнител, защото проблемите не затрудняват експлоатацията на улицата.

„Джи Пи Груп“ е била глобена и с 57 хил. лева за повредата на пет дървета в обхвата на проекта и с още 3000 лева за непочистен обект при издаване на Акт 15, с който се констатира, че проектът е завършен.

Защо няма неустойки за забавяне?

Обновяването на улицата и прилежащите площади беше обявено за приключено на 29 май, като представители на строителния надзор и местната администрация обходиха района и приеха за завършени строителните дейности.

Фирмата изпълнител „Джи Пи Груп“ не плати неустойка за забавяне, въпреки че по план ремонтът трябваше да приключи през март (300 дни след началото му на 8 май 2018 г.). Причината е, че общината призна 86 дни от тези 300 за дъждовни т.е. фирмата не е можела да работи тогава.

Надзорът и местните власти констатираха незадоволително качество на ремонта на площ от 15 хил. кв. м. от общо 40 хил. ремонтирани при издаването на Акт 15. Те обаче няма да бъдат отстранени от строителната фирма, защото не пречат на експлоатацията на улицата.

На Столична община беше наложена финансова корекция от страна на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на стойност 5% от разходите по безвъзмездната финансова помощ за ремонта. Като мотив е посочено, че някои от изискванията към участниците за образователна степен и квалификация са ограничаващи. Столична община обжалва решението в Административен съд София-град.

Този ремонт е част от така наречената Зона 2, в която влизат ул. „Граф Игнатиев“, пл. „Гарибалди“ , участък от ул. „Солунска“, пл. „Славейков“, градинката при църквата „Св. Седмочисленици“, ул. „6-ти септември“ и ул. „Цар Шишман“.

*След публикуването на текста от пресцентъра на Столична община съобщиха, че са допуснали грешка в отговорите, изпратени до Свободна Европа. До момента не е изплатена цялата сума, предвидена за ремонта на зона 2, а малко над 8 млн. лева по ОП "Региони в растеж" и 5,59 млн. лева от бюджета на Общината.

XS
SM
MD
LG