Връзки за достъпност

Извънредни новини

Започва министерска проверка на 288 къщи за гости, построени с европейски пари


Десислава Танева
Десислава Танева

288 къщи за гости ще бъдат проверени от Министерството на земеделието, гласи заповед на министър Десислава Танева. Проверката ще обхване къщите, финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл.

От всички платени 746 проекта в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева.

Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. Създадена е организация за провеждане на инспекциите, които трябва да приключат до 30 юни, гласи планът на министерството.

Новината идва след месеци журналистически публикации, според които къщи за гости, построени с пари от европейски фондове, за да подкрепят развитието на туризма, всъщност се използват като частни вили.

Финансовата помощ от ЕС изисква поне 5 години след финансирането къщата да приема туристи и да поддържа персонал. Затова и Благоевградската окръжна прокуратура повдигна обвинение на Манолев за престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз, а самият той подаде оставка.

През миналия месец прокуратурата образува собствена проверка на къщите за гости, получили еврофинансиране по ПРСР. Тя бе провокирана от публикации на „Биволъ“ и „Благоевград нюз“ за къща за гости върху имот на вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев край Сандански, която е построена с евросубсидия, но е използвана като частна вила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG