Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проектът на Данаил Кирилов за "тримата големи": главният прокурор отново е недосегаем


Данаил Кирилов
Данаил Кирилов

Главният прокурор да остане недосегаем. В това се заключава проектът за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ) на на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, представен в петък.

Предложението на Кирилов е в изпълнение на обещанието му, дадено часове след като беше посочен за правосъден министър, за нова процедура за разследване на т.нар. трима големи – председателите на върховните съдилища и главния прокурор.

Проектът на Кирилов предвижда председателите на ВКС и ВАС и шефът на държавното обвинение да бъдат разследвани от Специализираната прокуратура и Софийската градска прокуратура. Образуването на досъдебно производство и отстраняването на тримата големи пък ще става с решение на 2/3 от членовете на пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и по предложение на най-малко трима членове на съответната колегия на съвета или министъра на правосъдието. Обвинението ще се внася в Специализирания съд или Софийски градски съд и там ще се разглежда от състав от трима съдии.

Според Данаил Кирилов с подобни промени България ще изпълни изискванията на Европейската комисия (ЕК), разписани в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Преди ден той дори заяви, че ще подае оставка, ако мониторингът не бъде премахнат до края на мандата на ЕК на Юнкер. Европейските институции обаче изтъкват безконтролността на главния прокурор и не споменават председателите на ВКС и ВАС.

Причината е пирамидалната структура на държавното обвинение, в което главният прокурор осъществява контрол върху всички останали прокурори. В този смисъл при евентуално престъпление той трябва да бъде разследван от свои подчинени, което предизвиква съмнения в обективността им. Председателите на ВКС и ВАС обаче по Конституция нямат влияние върху решенията на другите съдии.

Препоръката на Съвета на Европа, ЕСПЧ и екип европейски прокурори, изпратени специално за тази цел в България, беше да се създаде независим от главния прокурор орган, който да може да го разследва.

„Моето дълбоко убеждение е, че процедурите трябва да са реципрочни за тримата големи“, заяви правосъдният министър, цитиран от Mediapool.

По време на дебата върху предложенията на Кирилов присъстващи магистрати критикуваха липсата на яснота как лицата, които могат да сезират пленума (министъра на правосъдието и най-малко трима членове на съответната колегия) за даване на разрешение, ще имат данни, за да направят подобно предложение.

Критики отправи и следователят Мария Павлова, представител на Камарата на следователите в България и служебен министър на правосъдието в правителството на Огнян Герджиков. Тя изтъкна, че според проекта няма как да започне досъдебно производство без решение на ВСС. Действащият закон обаче допуска то да започне с първото действие по разследването, извършено от разследващ орган (например - оглед, претърсване и изземване).

Това означава, че ако например някой от тримата големи извърши убийство, разследващите ще трябва да изчакат най-малко трима членове на съответната колегия или министъра на правосъдието да сезират пленума на ВСС, който да даде разрешение за образуване на досъдебно производство, изтъкна тя, цитирана от “Капитал“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG