Връзки за достъпност

Извънредни новини

Асоциацията на европейските журналисти поиска обяснения от прокуратурата за разследването срещу „Биволъ“


Асен Йорданов и Атанас Чобанов
Асен Йорданов и Атанас Чобанов

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) в България поиска обяснения от Върховната касационна прокуратура (ВКП) относно проверката срещу журналистите от разследващия сайт „Биволъ“ Асен Йорданов и Атанас Чобанов.

„Когато се предприемат подобни действия срещу журналисти и особено срещу такива, които разследват предполагаеми злоупотреби, извършени от високопоставени представители на държавата, включително и от ръководители на прокуратурата, е абсолютно необходимо да бъде показано на обществото, че не става дума за ответна репресия от страна на властите върху неудобни за тях журналисти“, се казва в позиция, публикувана на сайта на асоциацията.

От сдружението искат отговори за това с данни за какво престъпление разполага прокуратурата, какъв е предметът на проверката й и на какъв етап се намира тя. Пита се още какво е наложило двамата журналисти да бъдат разследвани от ВКП, която е най-висшата инстанция, а не от райнни или окръжни прокурори и на какво основание висшите прокурори са иззели компетентността на своите колеги.

От АЕЖ-България искат отговор и по въпроса дали е от значение фактът, че подателят на сигнала, който властите твърдят, че е сдружение БОЕЦ, отричат подобно действие и дали на това обстоятелство е придадено значение в хода на проверката.

Последният въпрос на асоциацията е за информираността на главния прокурор Сотир Цацаров за разследването и дали той има отношение към него.

В позицията си от АЕЖ подчертават, че са направили няколко неуспешни опита да се свържат с говорителя на прокуратурата Румяна Арнаудова, за информация по случая, което по-рано беше заявено и от няколко медии.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG