Връзки за достъпност

Извънредни новини

700 долара за медал. Започнала е разпродажба на Чернобил


Търговец в eBay твърди, че това е графитен блок от ядро на съветски РБМК реактор в Чернобил и иска за него 2800 долара.
Търговец в eBay твърди, че това е графитен блок от ядро на съветски РБМК реактор в Чернобил и иска за него 2800 долара.

Хитовият сериал на HBO „Чернобил“ успя не просто да съживи миналото и да отвори дебат за ядрената енергетика, но и открие една ниша в онлайн търговията. В последния месец се отбелязва истински бум на артефакти, свързани с аварията от 1986 г.

Бизнесът със стоки от съветската епоха като цяло се разраства в последното десетилетие и е задвижван основно от купувачи от САЩ. Продажбите са особено доходоносни за търговци от бившите съветски републики, които работят от домовете си и имат достъп до множество реликви. Те твърдят, че въпреки таксите успяват да си осигурят до 500 процентна печалба с легални продажби на платформи като eBay и Etsy.

"Като от Чернобил"

След излъчването на сериала през май и юни продавачите още повече са повишили продажбите си. Към описанията на артикулите те вече добавят думата „Чернобил“ или израза „като от Чернобил“.

Медалите, раздавани на „ликвидатори“ - тоест на хора, които са участвали в почистването на зоната около Чернобил след взрива през април 1986 г., са най-често продаваните артикули. Близо 600 000 такива медали са били раздадени на войници, пожарникари, полицаи и цивилни служители.

Един колекционер от Украйна, който през годините е събрал стотици от тях и от време на време е успявал да продаде по нещо, казва, че след излъчването на сериала рязко е успял да продаде 700 медала по 11 долара на брой. Търговци от Обединеното кралство на свой ред ги препродават на двойно по-висока цена.

На цена между 10 и 40 долара западни купувачи се сдобиват и със съветски военни медали, свързани с катастрофата, както и възпоменателни монети, някои от които са сечени през 2016 г.

През юни онлайн продавач от Украйна пусна за наддаване медал от 1983 г., кой отбелязва пускането на авариралия 3 години по-късно четвърти реактор на Чернобил. Три дни преди края на наддаването, обявен за 12 юни, най-високата получена оферта е за 48 долара.

Друг уникален артефакт – метален медал, създаден през 1988 г. и получен от войник, участвал в операциите по почистването на региона на Чернобил, бе продаден в Ebay от търговец в Киев за 700 долара.

Уреди, противогази, купчина карти

Съветски уреди за измерване на радиацията са друга от горещите стоки, като началната цена на наддаванията в интернет започва от 50 долара.

Един от онлайн търговците пък продава цяла купчина от карти за регистриране на нивата на радиация, които са били раздавани на войници и доктори, като една от тях се продава за 2 долара. Те са стандартни и не са пряко свързани с трагедията в Чернобил, но са от същия вид, който е бил използван по време на операцията по прочистване на района.

Съветските противогази, каквито са използвали и работниците в Чернобил, се продават на цени между 20 и 50 долара.

В същото време британски търговец продаде повече от 300 комплекта противогази и костюми, защитаващи от радиация - по 85 долара комплекта.

... и парче от самия реактор

Но едно от най-удивителните предложения все пак е от един продавач от Киев, който на 31 май съобщава в eBay, че срещу 2 800 долара предлага „оригинален графитен блок от ядро на съветски атомен РБМК реактор в Чернобил“. Автентичността на продукта не се потвърждава по никакъв начин и продавачът не предлага никакви документи.

За интервю пред чешкото списание „Рефлекс“ Дана Драбова, атомен физик, оглавяващ държавната агенция за ядрена сигурност в Чехия, коментира, че действително е възможно това да е графитен блок от ядро на съветски РБМК реактор в Чернобил. Тя коментира, че от всички 17 подобни реактора, които са въвеждани в експлоатация, 10 фунцкионират и до днес, като всички са на територията на Русия. Всеки от тях е преминал модификации за подобряване на сигурността. Тя добавя, че Русия продължава да произвежда графитни блокове за реакторите в електроцентралите в Смоленск, Курск и Ленингрд.

Въпреки твърденията на търговеца, че графитният блок не е бил използван в ядрото на реактор, Драбова препоръчва на евентуалния купувач на този артикул да провери с уред нивото на радиацията.

Важно е да се отбележи, че тази сделка няма как да се извърши заради правилата на търговията в eBay, които забраняват продажбата на подобни стоки. Ден след излъчването на последния епизод от сериала „Чернобил“ на 4 юни, офертата бе свалена от сайта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG