Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд Тръмп обвини "Ню Йорк Таймс" в предателство


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп обвини в. "Ню Йорк Таймс" в предателство заради публикация, в която се твърди, че САЩ предприемат дигитални атаки срещу електропроводните мрежи в Русия, предаде Гардиън.

„Това буквално е акт на предателство на някога велик вестник, който е толкова отчаян за каквато и да е история, дори тя да вреди на нашата държава“, написа Тръмп в социалната мрежа Туитър. Президентът обяви, че историята, публикувана от вестника, е лъжа и определи медията за корумпирана, а журналистите й за „врагове на народа“.

Материалът, който предизвика гнева на Тръмп, разказва за активизирани дигитални атаки срещу електропроводни мрежи и други обекти в Русия, които целят да изпратят предупреждение до Москва, за която във Вашингтон подозират, че прави същото. Действията на американските служби са били и подготовка за евентуална кибер атака при конфликт между двете държави.

От весника твърдят, че настоящи и бивши представители на властта са потвърдили историята. Таймс твърди още, че американските служби, участвали в операцията, са се колебали дали да споделят детайли на американския президент заради „опасения как ще реагира той и възможността да ги отмени или обсъди с чуждестранни представители, както през 2017 г., когато спомена за деликатна операция срещу руския външен министър“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG