Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нека се помъчат". Как ГЕРБ ще продължи играта с партийните субсидии


Окончателното гласуване на размера на партийната субсидия ще бъде в петък
Окончателното гласуване на размера на партийната субсидия ще бъде в петък

„Ще си го гласуваме, какво толкова“. Такава е позицията на ГЕРБ няколко дни преди в петък Народното събрание да одобри на второ четене актуализацията на бюджета и промените в Закона за политическите партии, с което размерът на партийните субсидии да бъде намален до един лев за глас. Всички твърдят, че намаляването на партийните субсидии е популистко и ще запрати финансирането на политическия живот у нас директно в сивия сектор. Това обаче не спира управляващата ГЕРБ да настоява субсидията да бъде намалена над десет пъти.

БСП опита да проведе консултации с останалите партии в парламента за размера на субсидията. Опитът им обаче се провали. Още в петък ГЕРБ отказа да се включи с мотива, че подкрепя само предложението на Бойко Борисов за 1 лев на глас. На насрочената за днес среща обаче не се появиха и депутатите от "Обединени патриоти". Представители на ДПС проведоха разговор със социалистите, но обявиха, че за тях не е достатъчна и субсидия от 5-6 лева на глас - компромисен вариант, който е обсъждан от левицата. Депутатите от "Воля" не бяха поканени на разговор.

Последни промени?

БСП обещава в сряда (когато е крайният срок за внасяне на предложения) да депозира своите идеи в деловодството на парламента. Първоначалното виждане на социалистите беше държавната субсидия на глас да бъде между 4 и 6 лева. По неофициална информация от „Позитано 20“ те са очаквали да получат подкрепа за тази сума от ДПС, но това не се е случило. Зам-председателят на ДПС Йордан Цонев обясни след срещата, че такъв размер на финансирането е приемлив за ГЕРБ и БСП, но не и за по-малките партии, които са получили 200-300 хиляди гласа и няма да могат да се издържат.

ДПС все пак ще внесе предложение субсидията да е нула лева на глас, защото 1 лев на глас било на практика същото.

А "патриотите" накъде?

"Обединени патриоти" не казват официално какво възнамеряват да правят. Първоначалните очаквания в ГЕРБ бяха, че техните коалиционни партньори ще ги бойкотират и така хрумването за 1 лев на глас няма да мине. Все по-реалистичен обаче изглежда вариантът и националистическите формации да подкрепят ГЕРБ.

„Ние сме принципно за строг контрол на отпуснатите държавни пари и 5 лева на глас. Но ако ще сме ние черните овце на управлението и нашите партньори ни връзват с БСП и ДПС – няма да стане, ще подкрепим лев на глас“, казват депутати от "патриотите".

Предложението на БСП, което няма да мине

Засега изглежда, че между първо и второ четене на промените социалистите ще внесат идея за 7 лева на глас. Но тя няма да бъде подкрепена. Почти сигурно е, че когато в четвъртък ресорната бюджетна комисия в парламента разглежда текстовете, ще отхвърли идеята на левицата. ДПС ще настова за 0 лева на глас, а ГЕРБ и "патриотите" евентуално ще подкрепят 1 лев на глас.

Подобна ситуация предпоставя същото да се случи и на окончателното гласуване в петък в пленарна зала. „Ще си го гласуваме, какво толкова“, каза неофициално депутат от ГЕРБ, през смях.

По думите на хората на Борисов първоначалната им идея е била те да предложат нисък праг, а останалите партии да не се съгласят с него и да не го гласуват. При положение обаче, че ДПС решиха „да ни цакат, ние няма да се дадем“, казват от управляващите. И подчертават, че те ще се оправят с парите, но другите да му мислят.

"Ако пък се развие сценарий, в който другите ни бойкотират, въпреки че изглежда малко вероятен, още по-добре, защото ще спести доста нерви", смятат депутати от ГЕРБ. От думите им става ясно, че те не са съгласни с идеята на Борисов, който също е против драстичното намаляване на субсидията, но е твърдо решен, че ще играе по този начин преди местните избори.

Два варианта за изход

„Първата опция е президентът да наложи вето. Така ние ще сме добрите в очите на обществото, а той лош, но в крайна сметка на евентуално „трето четене“ може да се приеме нещо компромисно“, казват от ГЕРБ.

Ако обаче и президентът реши да заложи на сигурната карта – популизма, и не върне закона, известно време партиите ще получават субсидия по 1 лев.

Втората опция звучи така: ​„нека се помъчат и тогава“. При такъв вариант управляващите предвиждат до местните избори финансирането да е „оскъдно“. Те отказват дори и неофициално да коментират въпроса дали това не цели служебна победа. Уверяват обаче, че в дългосрочен план идеята няма как да издържи.

„Нека се помъчат, да минат изборите и тогава. Те законите не са за вечни врмена – подлежат на промяна. Но този път няма да се отметнем веднага“, казват от ГЕРБ.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG