Връзки за достъпност

Извънредни новини

Технологии с кауза: Лондон - най-доброто място в Европа, София е на опашката


Британската столица Лондон е градът в Европа, предоставящ най-добри условия за развиване на нови технологии, които ефективно решават екологични и социални проблеми, предаде Ройтерс.

Според изследване на иновативната благотворителна организация Nesta, поръчано от ЕС, Лондон е доста напред спрямо останалите градове в насърчаването на проекти, посветени на технологиите за добри каузи. София пък е класирана сред трите последни места в класацията, включваща общо 60 европейски града.

Челната тройка допълват Амстердам и Копенхаген, като в топ 10 попадат още Стокхолм, Париж, Мадрид, Брюксел, Утрехт, Барселона и Единбург. Българската столица е класирана на 58-о място, като единствените два града, предоставящи по-лоши условия за развиване на нови технологии с кауза са Атина и Загреб.

Изследването сравнява градовете на Стария континент според това как насърчават дигиталните социални иновации и инициативите за разработки на технологии за добри каузи, като се обхващат компании, социални предприятия, благотворителни организации и индивидуални проекти.

Проучването се основава на 32 фактора в шест категории, които включват финансиране, умения, гражданско общество, сътрудничество, инфраструктура и разнообразие, както и приобщаване.

Сред посочените примери за успешни иновации, развивани в тази област в Лондон са приложението Olio за споделяне на храна, с което се намалява разхищението на хранителни продукти, дигиталната платформа Organise за различни колективни действия, както и проектът Andiamo за производство на 3D шини и протези.

По думите на старши изследователят в Nesta Мат Стоукс Лондон е технологичната столица на Европа от търговско-технологична гледна точка и е логично да разполага с достатъчно големи възможности, с които да подкрепя технологиите за добри каузи. Според него дигиталните социални иновации все пак могат успешно да се разрастват в страни като Полша и Румъния, където екосистемите не са толкова силни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG