Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кметът на столичния район "Витоша" с подписка срещу презастрояването


Теодор Петков
Теодор Петков

Кметът на столичния район „Витоша“ инж. Теодор Петков (СДС) инициира онлайн подписка срещу презастрояването на кварталите в полите на Витоша, съобщи „Дневник“.

Предложенията му са свързани с намаляване на допустимото от закона строителство в Симеоново, Драгалевци и Бояна чрез забрана на изграждането на жилищни кооперации там. Петков мотивира идеята си с недоволството на жители на въпросните квартали, че в момента законът допуска строителство на по-високи сгради.

„В момента коефициентът на интензивност на застрояването там е 1, което значи, че върху място 1000 кв.м може да направиш 1000 кв.м разгъната застроена площ. Ние предлагаме коефициентът да се намали на 0.5. Разрешената височина до кота корниз сега е 10 метра, а искаме да се намали на 7 метра.”

Теодор Петков е първият районен кмет след бившата си колега от жк „Младост“ Десислава Иванчев с публична инициатива срещу презастрояването в София. Както е известно, тя бе осъдена на първа инстанция на 20 години затвор за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин.

„С оглед устройствените проблеми, презстрояването и недостига на социална (детски градини, училища, болници и др.) и техническа инфраструктура (канализация, водопровод, улици и др.) на територията на СО-район „Витоша“, се затвърждават изводите, че са необходими конкретни действия и мерки за изменение на действащите правила за устройството и застрояването на територията, които да отговарят на характеристиките на района и нуждите на гражданите“, се казва в мотивите към подписката на Петков.

По думите му, ако при около 70 000 души население в район „Витоша“ идеите му бъдат подкрепени само от 1000 души, например, значи няма обществен интерес към предложените ограничения на строителството. Но ако се съберат сериозен брой подписи, той ще търси среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова и главния архитект на града Здравко Здравков.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG